Policajci objašnjavali djeci TikTok: ‘Društvene mreže imaju dobre i loše strane’

Policijski službenici Policijske uprave ličko senjske održali su edukaciju učenicima srednjih škola u vezi korištenja TikTok aplikacije. Govorili su im o njegovim dobrim i lošim stranama.

Ciljna starosna grupa ovoj aplikaciji su osobe u starosnoj dobi između 16 i 24 godine, međutim, to nije nikakvo pravilo jer ju koriste mnogi ljudi različite starosne dobi ali u nekim slučajevima i djeca predškolske dobi.

“Osim dobrih strana društvenih mreža, ne smijemo zaboraviti da one imaju i svoje loše strane”, poručuju iz policije.

Suština njenog postojanja je brzina u razmjeni kratkih videa među korisnicima širom svijeta, kako za influencere i youtubere, tako i za one koji teže da uplove u svijet popularnosti.

“Znamo da je aplikacija TikTok najpopularnija među djecom i tinejdžerima, a u ovom trenutku nailazimo na niz poteškoća i problema vezno uz njezino korištenje”, smatraju u policiji.

Opasnosti od TikToka su sljedeće: sadržaj je ponekad neprikladan za djecu, medijski izvještaji objavili su samoozljeđivanje, droge, alkohol, izričite aluzije na neprimjerene sadržaje, vulgarne tekstove i opasna ponašanja, u mnogim videozapisima djeca oponašaju pjevanje tekstova i kretanje odraslih glazbenih izvođača koji otvoreno neprimjerene sadržaje za djecu, mnogi hashtagovi koji su doveli do videozapisa o samoozljeđivanju već su povučeni, unatoč tome novi se pojavljuju svaki dan, pored takvih videozapisa, u komentarima među korisnicima pojavljuju se i komentatori koji se samoozljeđuju,
prijenos uživo omogućuje komentare uživo, što može rezultirati neprimjerenim komentarima i pozivnicama za chat, uvjeti korištenja TikToka zabranjuju uznemiravanje maloljetnih korisnika, pa čak i prijete prijavom ili kaznenim progonom, ali mnogo je puta dokazano da TikTok nije najučinkovitiji u uklanjanju neprimjerenih poruka.

Jedni od TikTok izazova su: bizarni izazov na `TikToku` pod nazivom “Blackout” nije prvi ovog tipa koji se pojavio na nekoj od društvenih mreža, a za posljedicu je imao ljudski život. Osim “Blackout” tu su i izazovi poput „plavog kita”, „slomljene lubanje”. Zabrinjava masovnost upotrebe ove aplikacije kod djece i mladih. U nekim od susjednih zemalja je došlo do smrtnih posljedica ili težeg ozljeđivanja.

“Uspješno sagledavanje problema vezanih uz korištenje aplikacije TikTok i opasnosti koji su izložena djeca i mladi nužno je pravovremeno prepoznavanje problema, odgovarajuća reakcija svih relevantnih subjekata koji imaju utjecaj na razvoj i odgoj djece i mladih, a to su prvenstveno obitelj, škola i naravno društvo u cjelini. Ključ uspjeha proaktivnih radnji u sagledavanju opisanih problema je u odgovornom ponašanju djece i mladih što bi imalo za pozitivnu posljedicu otklanjanje štetnih događaja”, zaključuje policija.

RSS