Pogledajte koliko je sigurnost važna novoj, koalicijskog vladi u Austriji

screenshot Polizei Österreich bewegt/Youtube

Čelnici ÖVP-a i Zelenih, Sebastian Kurz i Werner Kogler, predstavili su dogovor i glavne točke zajedničkog političkog programa nove austrijske vlade.

Koalicijski program predstavljen je u šest glavnih točaka, a važno je spomenuti i da su zasad predstavljene samo glavne smjernice programa, o financijskom dijelu i implementaciji svih dijelova programa će se još razgovarati. Službena verzija programa obuhvaća šest glavnih poglavlja.

Politike koja se tiče migracija i azila u najveću ruku ostaje politika na kojoj je dosad inzistirao Sebastian Kurz. Buduća vlada će inzistirati na odvojenosti migracija koja se tiču azilanata i onih migracija koje se tiču tržišta rada. Ostale politike tiču se jačanja, zaštite i kontrole vanjskih granica Austrije, ubrzavanja svih procedura vezanih za azil, olakšavanja deportacije ljudi koji prekrše austrijske zakone, preventivna hapšenja ljudi  koji predstavljaju potencijalnu opasnost itd. Program uključuje i nepopularnog “Federalnog Trojanca” (“Bundestrojane” / “Federal Trojan”) koji se tiče praćenja enkriptiranih poruka.

Osim zaštite vanjskih granica Austrije, radit će se i na jačanju sigurnosti unutar same države. Građani Austrije u budućnosti mogu računati na veći broj policijskih službenika na svim razinama, a pogotovo veći broj službenika na ulicama austrijskih gradova čime se dodatno želi povećati sigurnost i osjećaj sigurnosti. Uvest će se i posebno tijelo koje će kontrolirati policajce i prekoračenja njihovih nadležnosti i uporabe sile. Također, usvojene su točke na kojima su Zeleni posebno inzistirali, Nacionalni plan za ljudska prava i borba protiv ekstremnog desničarenja. Neke institucije koje brinu o sigurnosti će biti reformirane, a ističe se nastavak borbe protiv političkog islama te borba protiv protu-državnih ideja.

Ostale točke programa nove austrijske vlade pogledajte OVDJE.

RSS