Madrid osnovao policiju za borbu protiv grafita – kazne i do 6.000 eura

Madrid protiv grafita

Madridska gradska policija u  listopadu prošle godine ustrojila je Odjel  za borbu protiv vandalskih grafita. Odjel ima 40 policajaca raspoređenih u smjenskom radu od 0 do 24 sata.

Osnovani Odjel za zaštitu urbanog nasljeđa usko surađuje Uredom za urbanizam, okoliš i mobilnost, kako bi osnažili komunalnu čistoću i ubrzali intervencije na uklanjanju vandalskih grafita koji uzrokuju degradaciju baštine glavnog grada Španjolske.

Antigrafitni policijsko-komunalni redari kroz akcijske planove temeljene na dijagnostici stanja i kartama rizika  zahvaćenih javnih površina grada te fotografskog dokumentiranja grafita, provode reaktivni odgovor obavljajući  analizu štete i pokušavaju što bolje identificirati njezine autore. Naknadno će, u suradnji s gradskom čistoćom, obnoviti oštećeno područje.

Počinitelji se otkrivaju kaligrafskom ekspertizom “tako da ih je proučavanjem grafologije prilično lako otkriti, i možemo biti sigurni da je to umjetnikov potpis“, objašnjava Marisa Robles, povjerenica Komisije za okoliš i baštinu Madrida. Istaknula je da će se grad najviše fokusirati na vandalski aspekt grafita i označavanja, a ne na radove etabliranih uličnih umjetnika koji imaju misiju izraziti protest zbog društvenih nepravdi.

U Madridu je 2021. godine obavljeno 42.994 intervencije čišćenja vandalskih grafita sa 167.693 četvorna metra pročelja zgrada, u prosjeku 118 dnevnih intervencija.

U 2023. godini čišćenje grafita u Madridu obuhvatilo je više od 560.000 četvornih metara urbanog prostora, 70% više nego 2022. godine, sa ugovorom o čišćenju grafita vrijednim 7 milijuna eura.

Gradska skupštiva Grada Madrida uvela je stroge kazne za one koji ispisuju vandalske grafite na pročeljima zgrada, koje se kreću od 2.000 do 3000 eura, dok za počinitelje koji drugi puta budu uhvaćeni u iscrtavanju vandalskih grafita kazne idu i do 6.000 eura.

DBO/ Foto: Ilustracija/Svijetsigurnosti.com