Plenković: Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar

Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje prisjećamo se heroja kojima narod duguje slobodu i demokraciju, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković uoči Kolone sjećanja te poručio kako je Vukovar Hrvatska i Hrvatska Vukovar.

“Danas na 30. obljetnicu Dana sjećanja prisjećamo se heroja kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju i život kakav imamo nakon Domovinskog rata. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar. To se vidi i danas ovdje brojnim dolaskom ljudi iz svih dijelova Hrvatske i izvan Hrvatske”, rekao je predsjednik Vlade u Vukovaru.

Dodao je kako se to vidi i po dolasku mladih te se osjeća u narodu.

Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše

“Poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti, žrtva hrvatskih branitelja baš nikada neće biti zaboravljena”, rekao je premijer.

Istaknuo je kako imaju zadaću da uvijek učine više za Vukovar, njegove građane, za ulaganje u razvoj, gospodarstvo, socijalnu uključenost i radna mjesta te podsjetio kako je Vlada u proteklih pet godina učinila puno u financijskom i gospodarskom smislu, ali i u simboličnom smislu.

Plenković je tako naveo kako je dovršen Vodotoranj, Vukovar je postao grad posebnog pijeteta, današnji Dan sjećanja je neradni dan pa građani mogu doći u Vukovar na obilježavanje, a Memorijalna bolnica je postala bolnica u Vukovaru. Vlada je uložila u infrastrukturu, radna mjesta, gospodarstvo te će brojna sredstva i dalje biti ulagana jer žele, istaknuo je, da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše.

“Na nama je da damo svoj mali doprinos i nagradimo to našim djelima u godinama koje su pred nama”, rekao je Plenković, još jednom izrazivši zahvalnost i poštovanje prema svima koji su u Vukovaru prije 30 godina dali život za slobodu Hrvatske.

Nastavlja se progon odgovornih za smrt brojnih branitelja Vukovara i civila

Premijer je istaknuo kako još uvijek tragamo za više od 1800 nestalih, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved djeluje na tome.

“Tražimo podatke od onih koji ih imaju, a to su vlasti Srbije i pojedinci koji znaju gdje su grobovi onih koji su pali za Hrvatsku. Ustrajat ćemo u tom nastojanju u partnerstvu s obiteljima nestalih, s udrugama i s onima koji su, zbog toga što ne znaju sudbinu njihovih, propatili puno i pate i danas”, naveo je Plenković.

Što se tiče zločina, istaknuo je kako je gotovo šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske upravo s vukovarskog područja. Podnesene su optužnice protiv cijelog vojnog vrha JNA, zapovjednika, pojedinaca te ima više od 100 presuda, ali i procesa koji traju.

Dio onih koji su počinili ratne zločine nije dostupan hrvatskom pravosuđu, dodao je, ali će se pravnim putem nastaviti gonjenje onih koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja Vukovara i civila.

Pitanje nestalih je dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU

Što se tiče, Srbije, rekao je kako su nestali tema svakih susreta na svim razinama te kako je to pitanje na kojem inzistiraju.

“U zadnje vrijeme postoje signali političke volje da se napravi iskorak, ali s obzirom na iskustva koja smo imali, oprezni smo u analizi tih najava i tek kada budemo imali konkretne dokaze s podacima koji nisu već poznati hrvatskim vlastima, tada ćemo moći reći da smo napravili korak unaprijed. Jasno je da pitanje nestalih predstavlja dio obaveza koje Srbija mora ispuniti na putu prema EU i to ćemo uvijek vrlo jasno isticati”, poručio je Plenković.

Upitan kako gleda na razdvojene razrede i vrtićke grupe na hrvatsku i srpsku djecu, Plenković je odgovorio kako je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja donio neke pojavnosti na tom području, ali Vlada radi na inkluzivnoj politici prema svim manjinama u Hrvatskoj, pa tako i srpskoj.

“Tu politiku ćemo nastaviti. Smatramo da je ona dobra, korisna za Hrvatsku koja ima europske vrijednosti i koje želimo da se dijele u svim krajevima Hrvatske, pa tako i u Vukovaru”, poručio je premijer.

Vezano za epidemiološku situaciju, istaknuo je kako od svih okupljenih u Vukovaru očekuje odgovornost.

“Ne možemo ignorirati bolest koja je globalno s nama već skoro dvije godine i koja je uzrokovala promjene u našem načinu života. Zato današnja Kolona sjećanja, okupljanje pred bolnicom, odlazak na groblje i Ovčaru očekujem da protekne dostojanstveno, prije svega zbog žrtava i da svi daju mali doprinos odgovornosti, da premda smo na otvorenom, ne dovodimo jedni druge u rizik”, poručio je Plenković.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića u Vukovaru u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje sudjelovali sui članovi Vlade Tomo Medved, Zdravko Marić, Boris Milošević, Darko Horvat, Mario Banožić, Nikolina Brnjac i Josip Aladrović.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 30. obljetnicu njegova stradanja u Domovinskom ratu  počeo je jutros komemorativnim skupom ispred vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice. Nastavljen je Križnim putem u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, gdje je odana počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a nakon molitve za žrtve Domovinskoga rata grada Vukovara predsjednik Vlade je u pratnji članova Vlade nazočio svetoj misi za pokojne i nestale koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je i vijenac kod Spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari te potom posjetio i Memorijalni centar Vukovar.

Izvor: Hina / Vlada Foto: Vlada