Plenković: Sve službe Sustava domovinske sigurnosti reagiraju jedinstveno, brzo i učinkovito

Plenković Sigurnost 22

Nakon sastanka s predstavnicima Sustava domovinske sigurnosti u Divuljama i praćenja vježbe “Sigurnost 22”, premijer Plenković ustvrdio je da sve službe djeluju odlično i reagiraju jedinstveno, brzo i učinkovito, a uz to imaju i snagu da pomognu drugim zemljama. “Pomoć koju je Hrvatska uputila Bosni i Hercegovini, Turskoj, Grčkoj i Sloveniji, samo su mali primjeri snage Sustava domovinske sigurnosti i želje Hrvatske da da doprinos u prevenciji požara i na svom teritoriju i drugdje”, poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u petak, 10. lipnja 2022.  Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu u Divuljama, u prigodi održavanja vježbe “Sigurnost 22”.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić.
U izjavi za medije premijer Plenković istaknuo je da vježba Sigurnost 22, koja se odvija istovremeno u nekoliko različitih županija, od sjevera prema obali, uz angažman više od 300 vatrogasaca i 70-ak postrojbi, pokazuje koliko je funkcionalan Sustav domovinske sigurnosti i koliko je kvalitetna priprema za protupožarnu sezonu.

U proteklim su godinama, dodao je, napravljeni ogromni iskoraci za hrvatsko vatrogastvo – Hrvatska vatrogasna zajednica dignuta je na razinu središnjeg državnog ureda, donesen je novi zakon, izdvojena su znatno veća sredstva, nabavljaju se nova, kvalitetna vozila.

“Danas smo na razini ne samo da kvalitetno preveniramo požare, nego nažalost kada se i dogodi sve ove službe koordinirane odavde u Divuljama reagiraju jedinstveno, brzo i učinkovito. A uz to imamo snage da kada zatreba pomognemo i drugim zemljama”, poručio je premijer Plenković.

Pomoć koju je Hrvatska uputila Bosni i Hercegovini, Turskoj, Grčkoj i Sloveniji, samo su mali primjeri snage Sustava domovinske sigurnosti i želje Hrvatske da da doprinos u  prevenciji požara i na svom teritoriju i drugdje, dodao je zahvalivši vatrogascima, policiji, vojsci, civilnoj zaštiti i svim drugim službama koje sudjeluju u tom procesu.

DBO/ Foto: Vlada RH