PALI LI SE ALARM U HRVATSKOM ZRAČNOM PROMETU?: Šef Agencije za civilno zrakoplovstvo podnio ostavku, a Hrvatska zbog nepoštivanja eu-pravila prijavljena sudu

Da stanje u hrvatskom zrakoplovnom sektoru i dalje nije sasvim dobro potvrđuje činjenica da je Hrvatska zbog neažurnog usklađivanja nacionalnog zakonodavstva koje regulira zračni promet prijavljena Sudu EU. Europska komisija predmet protiv Hrvatske uputila je Sudu EU, potvrđeno je u četvrtak, nakon što Hrvatska nije provela neka od zajedničkih europskih pravila u zaštiti zračnog prometa. Riječ je o administrativnom pitanju koje, predstavlja kršenje Uredbe 2320/2002 i nije povezano sa sigurnosnim nedostacima, navela je Komisija.

Ova prijava dolazi u trenutku kada čelno mjesto Agencije za civilno zrakoplovstvo, tijela koje je jedna od ključnih sastavnica zrakoplovnog sektora, napušta Ante Lažeta, i to prije isteka mandata. Imenovan je u rujnu 2015. godine, što znači da je u trenutku kada je podnio ostavku, bio na polovini mandata.

Kako nam je potvrđeno iz Agencije za civilno zrakoplovstvo Lažeta je Vijeću agencije podnio zahtjev za razrješenjem s dužnosti iz osobnih razloga.

“Direktora Agencije imenuje i razrješava Vijeće Agencije uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske. U periodu do razrješenja, gospodin Lažeta  će i dalje obavljati dužnost direktora”, poručuju iz Agencije. I svojim zaposlenicima Lažeta je odlazak najavio iz osobnih razloga ne precizirajući o čemu se radi.

No, ova dva događaja – Lažetina ostavka i prijava Hrvatske Sudu EU dolaze u istom trenutku što je neugodan signal nadležnima za civilno zrakoplovstvo.

Sada će hrvatski predstavnici morati na sudu u Luksemburgu objašnjavati zašto nisu prema Uredbi 2320/2002  redovito ažurirali nacionalno zakonodavstvo u zaštiti zračnog prometa. U tom su zakonodavstvu definirane organizacijske strukture, odgovornosti i mehanizmi za nadzor aktivnosti u nacionalnim zračnim lukama u odnosu na zračne prijevoznike i subjekte povezane sa zaštitom zračnog prometa kako bi se osiguralo da se svaka nepovoljna situacija povezana sa zaštitom brzo otkrije i ispravi.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ