Ova cyber aplikacija može biti vrlo korisna. Provjerili smo kako radi

mup.hr

U Ministarstvu unutarnjih poslova predstavljena je edukativna cyber aplikacija kao moderni alat u vrhu policijske edukacije, prevencije kriminala i promicanja svijesti o opasnostima u digitalnom društvu.

Svijet informacijsko-komunikacijskih tehnologija zauzeo je središnju ulogu u našim životima i kao takav nam omogućuje brze načine komunikacije, edukacije i poslovanja u  svakodnevnom životu.  Istodobno predstavlja rizik i opasnost koja može proizaći iz naivnosti pojedinaca, smanjene pozornosti ili zlih namjera pojedinaca koji se koriste sofisticiranim alatima i metodama. Važno je osvijestiti činjenicu o postojanju različitih prijetnji koje postoje u digitalnom prostoru te osvijestiti važnost edukacije i praktičnog postupanja u slučajevima kompromitacije informacijsko-komunikacijskih sustava ili podataka, smatraju u MUP-u.

“U protekle tri godine Ravnateljstvo policije i Visoka policijska škola su, kroz sudjelovanje na međunarodnim projektima, prvenstveno kroz program Europske unije za istraživanje i inovacije OBZOR 2020, u području sigurnosti, uspostavili međunarodnu suradnju s akademskom zajednicom, visokim policijskim učilištima te privatnim sektorom diljem EU. Ova cyber aplikacija je rezultat  međunarodne suradnje u području sigurnosnih projekata kojoj je glavna svrha, na strateškom planu, podizanje svijesti i edukacija u području računalne sigurnosti. Glavni kreatori su partneri sa Sveučilišta Sheffield Hallam, odnosno njihovog Centra izvrsnosti u istraživanjima terorizma, otpornosti na krizne situacije, prikupljanja informacija te organiziranog kriminala (CENTRIC)”, priopćeno je.

Ova igra omogućuje prolazak kroz stvarne svakodnevne scenarije ugroze računalne sigurnosti i s do sada stvorenih šest scenarija i to:

•             Standardna prijetnja računalnog virusa,

•             Prijevara u plaćanju korištenjem računalne tehnologije

•             Napad zloćudim programom za ucjenjivanje

•             Prijetnje uređajima za pohranu podataka (USB)

•             Korištenje prečaca koji ugrožavaju računalnu sigurnost

•             Narušavanje reputacije (gubitak osobnih podataka)

Svaki od ovih slučajeva prijetnja je sigurnosti i imovini, ali predstavlja prijetnju i nacionalnoj sigurnosti i kritičnoj infrastrukturi koja se oslanja na informacijsko-komunikacijske tehnologije.

A. R. K.