Otvorena 47. konferencija zapovjednika vojnih akademija

Otvorena 47. Konferencija zapovjednika vojnih akademija

ZAGREB – Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u srijedu, 30. svibnja 2018. otvorena je 47. konferencija zapovjednika vojnih akademija (47 th Conference of Commandants 2018).

Uz 120 sudionika iz članica NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga (Alžir, Egipat, Mauretanija, Maroko, Tunis), globalnih partnera (Australija, Brazil, Kolumbija, Japan, Republika Koreja) te međunarodnih i nacionalnih inicijativa kao što su African Conference of Commandants i European Security and Defence College, otvaranju su nazočili načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predsjedavajuća Konferencije časnica Kanadskih oružanih snaga i zapovjednica NATO Defense Collegea general-pukovnica Chris Whitecross te zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen.

Radni naziv dvodnevne Konferencije je Inovacija u učionici (Innovation on the Classroom), organizator je NATO Defense College iz Rima, a domaćin Hrvatsko vojno učilište. Zapovjednici vojnih akademija i drugi predstavnici institucija vojne i sigurnosne izobrazbe kroz stručne će panele, prezentacije, razmjene iskustava i mišljenja te diskusije predstaviti potencijalne i nove tehnologije u sustavima izobrazbe te razmatrati njihovu uporabu, sve u svrhu što bolje i učinkovitije edukacije polaznika vojnih akademija, škola i drugih institucija za njihove zadaće i izazove u strateškim okruženjima sadašnjosti i budućnosti.

Pozdravivši sudionike u ime predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Kolinde Grabar-Kitarović te potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, general Šundov istaknuo je da je tema Konferencije bitna ne samo za vojske saveznika i partnera NATO-a, nego i za cijele njihove zemlje i društva, kako bi se što bolje suočili s budućim prijetnjama i izazovima. “Ovo je prilika da vidimo kako akademski svijet promišlja, razvija i donosi nove ideje o tome kako educirati mlade ljude te u tome primijeniti nove tehnologije,” rekao je načelnik GS OSRH.

General-pukovnica Whitecross izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je 47. Konferencija najveća u njezinoj dugoj povijesti, što po broju sudionika, što po broju zemalja i institucija koje predstavljaju. Zahvalivši organizatorima i domaćinima na svim poduzetim naporima, izrazila je uvjerenje da će Konferencija biti vrlo uspješna te dodala da vojne obrazovne institucije moraju biti spremne implementirati nove tehnologije jer to studenti od njih i očekuju.

General Pađen rekao je da će Konferencija sudionicima pokazati mogućnosti međusobnog uvezivanja, posebno što se tiče inovacija u učionicama. “Nije dovoljno imati tehnologiju na raspolaganju, nego je treba znati i primijeniti. Obrazovni sustavi moraju biti potpuno upoznati s novim tehnologijama i s postupcima njihove primjene te prenošenja znanja na mlade, koji su s njima već uvelike upoznati,” zaključio je zapovjednik HVU-a.

Oružane snage RH bile su domaćin Konferencije i u travnju 2007., kad je njezino 36. izdanje održano u Puli.

RSS