Kanadska i američka high-tech vojna oprema podložna je kibernetičkim napadima

Kanada i Sjedinjene Države zajedničkim silama rade na tome da svoju visokotehnološku vojnu opremu učine manje ugroženom, izjavili su visoki dužnosnici obrane na nedavno održanoj konferenciji u Ottawi.

Govoreći nedavno na Ottawskoj konferenciji o sigurnosti i obrani, Ellen Lord, američka pomoćnica ministra obrane za nabavu i održavanje, izjavila je kako američki vojni dužnosnici već dugo ne odgovaraju na pitanja vezana za ne rješavanje ranjivosti vlastite opreme te kako to više nije prihvatljivo.

Nadodala je kako će vojska početi s isključivanjem vlastite opreme sve dok se ista ne dovede do razine propisane standardima.

Odluka dolazi nakon spoznaje u kojoj mjeri kibernetički napadi prijete svim vrstama uređaja, uključujući borbene zrakoplove i ratne brodove pa čak i nuklearne rakete, u sve povezanom svijetu.

Lord i Troy Crosby, koji nadgleda vojne nabave u kanadskom Ministarstvu nacionalne obrane, rekli su kako su dužnosnici u obje zemlje prekupljeni smišljanjem načina kako zaštititi novu vojnu opremu od potencijalnih napada.

Nije navedeno je li Kanada provela detaljnu reviziju svoje opreme na isti način kao što SAD jest, ali Crosby inzistira da službenici kontinuirano procjenjuju prijetnje i rizike za organizaciju iz svakog ugla, bilo da je riječ o cyber ili drugoj vrsti napada.

Prema američkim procjenama, službenici su u prošlosti primijetili zahtjeve kibernetičke sigurnosti za vojnu opremu te da više nije prihvatljivo trgovati takvim zahtjevima u korist uštede troškova ili rasporeda ili boljih performansi.

Originalni članak National Post-a i sve što su Lord i Crosby rekli pročitajte ovdje.

PO/Foto:Pixabay