Osposobljavanje osoba za utvrđivanje alkoholiziranosti radnika na radu

Zakon o zaštiti na radu zabranjuje unošenje i konzumacije alkohola na radnom mjestu. Obveza poslodavca je da educira radnike o štetnosti alkohola kao i da utvrđuje postupak provjere je li radnik alkoholiziran. Poslodavac je dužan privremeno udaljiti s mjesta rada radnika koji je na radu pod utjecajem alkohola.

Utvrđivanje je li radnik pod utjecajem alkohola obavlja se alkometrom ili drugim prikladnim uređajem, postupkom ili sredstvom. Bilo da se radi o kontroli možebitne konzumacije alkohola ili izvanrednom alkotestiranju  radnika poslije nezgode koja se dogodila na radnome mjestu, rezultat postupka provjere alkoholiziranosti bit će valjan pod uvjetom da ga je provela za to osposobljena i ovlaštena osoba.

Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj organizira  osposobljavanja osoba za utvrđivanje alkoholiziranosti radnika na radu alkometrom marke Drager i/ili Lion u trajanju od osam nastavnih sati kojom su obuhvaćeni moduli:

  • Konzumacija alkohola na radnom mjestu – problem, utjecaj alkohola na organizam, posljedice na radni učinak i funkcioniranje, prevencija
  • Normativno uređenje zabrane konzumiranja alkohola na radnom mjestu,
  • Praktična nastava i rad s alkotestom marke koja ima tipsko odobrenje DMZ-a

Seminar će se održati u srijedu, 5. listopada 2022. godine s početkom u 9 sati, u prostorijama učilišta, Petrinjska 59A, Zagreb.

Više o programu zatražite pute  e-maila: isr@isr.hr   

DBO/ Foto: PUISR