ONI ZASLUŽUJU VELIKO HVALA: Čuvari i zaštitari na prvoj crti borbe protiv koronavirusne bolesti

Otpornost i zaštita civilne infrastrukture u ovom trenutku od iznimne je važnosti, poglavito na području održavanja kontinuiteta poslovanja i zaštite objekata kritične infrastrukture.

Strategijom nacionalne sigurnosti (“Narodne novine”, broj 73/17.), određeno je da će se u sustav domovinske sigurnosti uključivat i javne i privatne tvrtke, ponajprije iz sektora privatne zaštite te građani i organizacije civilnog društva.

U ovoj izvanrednoj situaciji kada se nadležne institucije i građani zajedno bore protiv koronavirusne bolesti, čuvari i zaštitari imaju snažnu i nezamjenljivu ulogu. Preuzeli su prvu crtu komunikacije sa građanima koji dolaze u poštanske urede, trgovine, banke, ljekarne i dr., i na taj način izravno  ušli u zonu visokorizičnog zanimanja što neminovno vodi do jasne i razumljive ljudske rekacije da se „ostane doma“.

Svi čuvari i zaštitari s 60+ kao i oni koji boluju od respiratornih bolesti slijedom uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i HZJZ u obvezi su ostati kod kuće.

Međutim, ako broj čuvara i zaštitara koji ostanu kod kuće ( zbog obvezujućih uputa, samoizolacije, drugog bolovanja i dr.) poraste, naša civilna kritična infrastruktura, novčarske institucije, trgovine ostati će bez  toliko potrebne zaštite.

Imamo li rješenje za taj scenarij?

 

DBO/ Foto: Društvene mreže