Održane sigurnosno–obrambene konzultacije Hrvatske i Poljske

MORH

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov i državni podtajnik za obrambenu politiku Ministarstva nacionalne obrane Republike Poljske Tomasz Szatkowski održali su u ponedjeljak, 15. listopada 2018. u Ministarstvu obrane sigurnosno-obrambene konzultacije.

Sastanak je održan s ciljem razmjene mišljenja o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu te dodatnog produbljivanja suradnje dviju zemalja u području obrane i sigurnosti.

Na sastanku su dogovoreni modaliteti buduće suradnje, posebno u području provođenja zajedničkih vježbi i obuke. Također je najavljeno skorašnje potpisivanje novog sporazuma o obrambenoj suradnji između dviju država. Hrvatske i poljske oružane snage već godinama ostvaruju visoku razinu međusobnog povjerenja i interoperabilnosti, od prijašnjeg zajedničkog sudjelovanja u operaciji ISAF u Afganistanu do trenutačnog sudjelovanja OSRH u Borbenoj skupini pod vodstvom SAD-a na teritoriju Poljske u sklopu ojačane Prednje prisutnosti NATO-a.

Bilateralna obrambena suradnja posebno je razvijena između vojnih policija i snaga za specijalno djelovanje. Na sastanku su raspravljene aktualne teme na dnevnom redu NATO-a i Europske unije, razmijenjeni su pogledi na sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj i istočnoj Europi te su dogovoreni i daljnji koraci u području suradnje obrambenih industrija dviju zemalja.

Ove konzultacije ujedno su peti susret na visokoj razini između hrvatskih i poljskih predstavnika obrambenog sustava u posljednjih godinu dana, što je pokazatelj namjere i potrebe dviju država za kontinuiranim strateškim dijalogom.

DBO /Foto: MORH