ODLUKA EU: ‘Uskoro ćete sve nove automobile voziti s automatskim ograničenjem brzine’

Tijela Europske unije ili ona bliska toj organizaciji sve više ustraju na mjerama koje bi mogle utjecati na prometnu sigurnost. Europsko vijeće za prometnu sigurnost je neprofitna udruga koju, među ostalim, financira EU, a nedavno je iznijelo prijedlog da svi automobili koji se prodaju na teritoriju zajednice europskih država moraju imati automatsko ograničenje brzine (Intelligent Speed Assistance).

Kako javlja HAK revija, sada je taj prijedlog podržala i većina zastupnika u Europskom parlamentu i ugradnja ovog sustava u sva vozila bit će obvezna za najviše tri godine.

Procjena je da će se tako spasiti 25.000 života na europskim cestama u sljedećih pet godina – od trenutka uvođenja tog sustava.

Kako funkcioniraju sustavi koji ograničavaju brzinu? Jednostavno, pomoću podataka iz navigacije ili kamera u automobilu detektirat će ograničenja brzine i vozilo će automatski prilagoditi brzinu kretanja. Vozaču će biti omogućeno da snažnim pritiskom na papučicu gasa isključi ovaj sustav, ali, kreće li se automobil duže vrijeme iznad ograničenja brzine, sustav će slati zvučna i vizualna upozorenja (na instrumentnoj ploči).

Svaki put kad isključite i ponovo pokrenete automobil sustav će se automatski pokrenuti.

izvor: HAK revija