Objavljena je lista najsigurnijih avio-kompanija; na njoj je i jedna koja 20 godina nije imala nesreću

Airlineratings.com koji prati više od 400 aviokompanija od 2013. godine objavio je godišnji izvještaj o njihovoj sigurnosti.

Ovo je 20 najsigurnosti po njihvoj ocjeni. Istovremeno te kompanije su i najinovativnije, navodi se u izvješću. Lista je sastavljena abecednim redom: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Royal Jordanian Airlines, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, Virgin Atlantic i Virgin Australia.

Posebno je na listi pohvaljen Qantas koji prometuje gotovo 100 godina, a do dana današnjeg nikad nije imala nesreću sa žrtvama, dok su, kad je u pitanju sigurnost, svojim inovacijama lideri na tržištu.

Objavljen je i popis najnesigurnijih kompanija, koje su od mogućih sedam za sigurnost dobile tek jednu zvjezdicu. Na toj listi su Air Koryo, Bluewing Airlines, Buddha Air, Nepal Airlines, Tara Air, Trigana Air Service and Yeti Airlines.

RSS