Novo izvješće Europola o tome tko su krivotvoritelji i kako pokušavaju profitirati od COVID-19

Unsplash/@imattsmart

Od web stranica na kojima se prodaju lažni testovi za provjeru krvi na COVID-19 do prodaje nestandardnih maski za lice, koje potiču iz Brazila, i klorokina putem aplikacija za instant poruke, krivotvoritelji su brzo zaradili novac na pandemiji koronavirusa.

U jučer objavljenom izvješću Europol daje ažurnu sliku prijetnji koje proizlaze iz aktivnosti krivotvoritelja tijekom krize COVID-19, a sve informacije temelje se na doprinosima država članica EU-a i zemalja partnera Europola.

Izvršna direktorica Europola, Catherine de Bolle: „Krivotvorena roba koja se prodaje tijekom korona krize ne zadovoljava tražene standarde kvalitete i predstavlja stvarnu prijetnju javnom zdravlju i sigurnosti. Ljudi koji kupuju ove lažne proizvode imaju lažni osjećaj sigurnosti, dok su u stvari ostali nezaštićeni od virusa. Stoga ne bismo trebali ići samo za zločincima, koji stoje iza ovih prijevara, već bismo trebali preventivnim radom informirati potencijalne žrtve koje sebe i druge dovode u opasnost korištenjem lažne robe.”.

Europol trenutno podržava nekoliko operacija diljem EU-a u borbi protiv distribucije krivotvorene i nestandardne robe tijekom pandemije COVID-19, a to uključuje pojačano nadgledanje internetskih platformi kako bi se moglo uhvatiti u koštac sa zločinima povezanim s mrežom COVID-19.

Suradnja s dionicima iz privatne industrije također je presudni aspekt u radu Europola u suzbijanju prijetnji na ovom području, a detaljan popis ključnih pronalazaka i cijelo izvješće možete pronaći u originalnom članku na stranicama Europola.

PO/Foto:Unsplash