NOVI IZAZOVI,NOVI ODGOVORI: Hrvatske dane sigurnosti 2020. otvara dr.sc. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH

Alen Ostojić, Davor Božinović, Damir Trut

Ovogodišnja 14. Konferencija Hrvatski dani sigurnosti, u sklopu koje se održava i 2. Konferencija menadžera sigurnosti jugoistočne Europe te 2. Forum o privatnoj zaštiti obilježena je pandemijom COVID-a 19, što postavlja goleme izazove kako privatnoj sigurnosti tako i sigurnosti poslovanja. Zaštita zdravlja u prvi je plan izbacila rad od kuće koji je potrebu za zaštitom infrastrukture, informacijskom i cyber sigurnošću podigao na novu razinu, a “novo normalno” traži nova sigurnosna rješenja.

– Nijedna se korporacija nikada nije bavila pandemijom COVID-19 i njezinim štetnim utjecajem koji može imati na radnike, njihove obitelji, kontaminirane radne prostore, poremećaje u lancu opskrbe  i ostale aspekte poslovanja. Stoga je razumljivo da Hrvatski dani sigurnosti 2020. u svom fokusu imaju središnju temu: „Novi izazovi, novi odgovori: COVID-19 vs. Korporativne i privatne sigurnosti“, jer nova situacija zahtijeva nove pristupe u pripremi i izgradnji sposobnosti normalnog funkcioniranja poslovnih sustava.

Baveći se ovom krizom uz istovremeno upravljanje ostalim procesima korporativne sigurnosti poput informacijske i cyber sigurnosti, prevencije kriminaliteta, zaštite od požara, civilne zaštite i zaštite kritične infrastrukture, zaštite osoba i imovine i dr., pri tome anticipirajući post COVID-19 vrijeme, menadžeri sigurnosti su još jednom potvrdili vrijednost svoje funkcije u poduzeću, ali i zajednici. Menadžeri sigurnosti su postali jamac neprekidnosti poslovanja, nositelji poslovne funkcije od vitalnog značaja – rekao je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), koja je organizator Konferencije.

Hrvatske dane sigurnosti 2020. otvorit će dr.sc. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Uz visoku razinu protuepidemijskih mjera domaći i strani predavači bavit će se temom korporativne i privatne sigurnosti te izazovima s kojima se poslovni sektoru suočava nakon pojave COVID 19. Doc.dr.sc. Robert Kopal, dekan Visokog učilišta EFFECTUS Zagreb održat će Izlaganje “Izazovi predviđanja”. Lana Djurkin – König, voditeljica regionalne korporativne sigurnosti za Ernst & Young, govorit će o ulozi korporativne sigurnosti u post-COVID 19 svijetu, a kako ćemo sutra upravljati rizicima otkrit će Igor Zgonc, osnivač i izvršni direktor Silver Bullet Risk, Slovenija. Kroz panel – “Gospodarstvo, sigurnost i COVID 19”, na kojem sudjeluju Saša Bilić, MBA, predsjednik Uprave APIS-IT i Ivan Gadže, predsjednik Uprave Tokić, kao i dva panela “Cyber prijetnje vs. COVID-19” i “Novi Zakon o privatnoj zaštiti – nova prilika ili status quo” sudionici će pokušati rasvijetliti probleme i rješenja sigurnosti u svijetu novog normalnog.

Na kraju Konferencije bit će održana promocija knjige “Korporativna sigurnost u okruženju pandemije COVID-19” autora Lane Djurkin – König, Alena Delića, Alena Ostojića i Branka Mihaljevića.

Tradicionalno će i ove godine biti svečano dodijeljena jubilarna deseta Hrvatska velika nagrada sigurnosti kojom se u jedanaest kategorija odaje priznanje pojedincima, tvrtkama, institucijama, lokalnoj zajednici i svima koji daju doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske.

Konferencija se održava 1. i 2. listopada u Opatiji uz potporu Zaklade Konrad Adenauer, a detalje možete pronaći i na stranici https://danisigurnosti.hr/.

Hrvatska elektorprivreda d.d. platinasti je sponzor Hrvatskih dana sigurnosti 2020.

PO/ Foto: HUMS