Novi detalji masakra u školi u Beogradu: Dječak je pucao iz očevog pištolja. Ministar za sve krivi utjecaj igrica i Zapada

Četrnaestogodišnji učenik pucao je jutros oko 8 sati u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Riječ je o učeniku sedmog razreda koji je na nastavu ponio očev pištolj. U pucnjavi je ubijeno osmero djece i zaštitar, dok su šestero djece i nastavnik ranjeni, priopćilo je ranije Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije. Vlada Srbije organizirala je tim povodom izvanrednu konferenciju za medije.

Na konferenciji su govorili ministar obrazovanja Branko Ružić, ministrica zdravstva Danica Grujičić i predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova.

“U ime Ministarstva, izražavam najdublje žaljenje. Zahvalan sam našim zdravstvenim radnicima. Šestero djece hospitalizirano je i jedna nastavnica. Zahvalan sam na hrabrosti nastavnika i svih koji su pokušali spriječiti tragediju. Tim psihologa i ljudi iz obrazovnog sustava pozvani su kako bi pružili adekvatnu podršku u ovom periodu. Nezamislivo je, kada vidite te scene, kako je bilo toj djeci”, naveo je ministar Ružić.

“Vlada je donijela odluku o trodnevnoj žalosti, počevši od petka, 5. svibnja. Nastava danas u popodnevnoj smjeni neće biti održana. Sutra će početi s minutom šutnje”, dodao je.

“Evidentan je kancerogen i poguban utjecaj interneta i takozvanih zapadnih vrijednosti”, rekao je aludirajući očito na masovne pucnjave u školama u SAD.

Ministrica zdravstva Danica Grujičić, govoreći o devetero ubijenih osoba, kazala je: “Nažalost, ne postoji mogućnost da se oni vrate”. Jedna je djevojčica, kako je kazala, teško ozlijeđena. “Oštećenje je veliko, za njezin život se još bore”, ističe. Nastavnica je još uvijek u operacijskoj sali te se, također, nalazi u životnoj opasnosti.

“Ovo je možda najstrašnije moje iskustvo, kao liječnice i kao čovjeka. Što nam ostaje osim da poželimo da se djeca i nastavnica oporave”, rekla je ministrica kroz suze.

“Učenik ove škole K. K. (2009.), koji se sumnjiči da je počinio ovo kazneno djelo, pronađen je i uhićen u školskom dvorištu. Sve policijske snage i dalje su na terenu i intenzivno rade na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije”, naveo je ranije MUP Srbije.

Načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić otkrio je da ubijeno sedam djevojčica te jedan dječak.

“Bilo sam na tisuće očevida i mjesta zločina, ovo je nezapamćeno. Pitanje za cijeli sustav što trebamo unaprijediti”, rekao je te kazao kako je na mjestu događaja pronađeno vatreno oružje te uhićen dječak rođen 2009. godine.

“Dijete je u dužem vremenskom periodu planiralo izvršenje djela. Motiv nije utvrđen. Vatreno oružje uzeo je iz stana od svoga oca i pripremio četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je izvadio pištolj. Pucao je u zaštitara pa se okrenuo prema djeci”, opisao je načelnik.

Pokazao je i skice koje je dječak napravio prije krvavog pohoda, te potvrdio da je ranije bio žrtva vršnjačkog nasilja. Na njega se reagiralo, no kako se radilo samo o ozljedi na satovima glume tome nije pridavana velika pozornost.

U međuvremenu je uhićen i dječakov otac.

RSS