Nova knjiga o Trgovanje ljudima

Iz tiska je upravo izašla knjiga Trgovanje ljudima nekoć i danas, autora: Adela Krivanek Magerl, Alen Perušić, Ana Veočić, Dušan Miljuš, Roko Barić, Ružica Radović i Željka Burić.

Trgovanje ljudima koje se u literaturi naziva i “suvremeno ropstvo” teško je kazneno djelo, ali i povreda temeljnog prava čovjeka na dostojanstvo i slobodu. Radi se o društvenoj pojavi koja je često zanemarena i o kojoj ne samo javnost, već i nadležna državna tijela znaju vrlo malo. U javnosti, posebno u Europi, nerijetko se može čuti kako je to nešto što se događa drugima i drugdje, u Africi, Aziji i u drugim, manje razvijenim dijelovima svijeta. To, dakako, nije točno. Tom su riziku izložene osobe i u našoj bližoj okolini koje zbog ranjivosti uslijed dobi, neznanja, naivnosti, ekonomske nužde i drugih razloga vrlo lako mogu postati plijen nemilosrdnih i dobro organiziranih trgovaca ljudima. Stoga je svako podizanje javne svijesti o ozbiljnosti ovog fenomena i potrebi njegova sprječavanja i suzbijanja iznimno važno.

Ova je knjiga korak u tom smjeru. Radi se o štivu koje je informativno, a istodobno i analitičko. Niti za jedan od negativnih društvenih fenomena ne postoji panacea (univerzalni lijek), ali su dostupna sistematizirana znanja i akumulirana iskustva (dobre prakse) koja su condicio sine qua non za zaštitu ljudskih prava i stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg socijalnog okruženja u kojem će rizici od potencijalne viktimizacije biti reducirani. Ovaj naslov objedinjuje niz takvih iskustava i znanja prikazanih iz vrlo originalne perspektive i zbog toga ga svakako vrijedi pročitati.

Iz recenzije prof. dr. sc. Davora Derenčinovića

Cijena knjige je 14,00 EUR a možete je nabaviti putem www.hsn.hr

 

DBO /Foto: vizual knjige