Njujorška policija ima flotu od 14 dronova

Bespilotne letjelice NYPD-a

Njujorška policija osnažena je flotom od 14 bespilotnih letjelica kojima će upravljati 29 licenciranih policijskih službenika.

Dronovi će se koristiti za nadzor prometa i pješaka na velikim događajima, akcijama traganja i spašavanja, nadzora na mjestima prizorišta zločina kao i u drugim izvanrednim situacijama.

“Tehnologija dronova će našim policajcima i njihovim rukovoditeljima u incidentima pružiti priliku da vide u što se upuštaju prije nego što se nađu na prizorištu. Naravno, dronovi neće biti korišteni  za nadzor bez naloga”, kazao je načelnik odjela tehničke potpore NYPD-a Terence A. Monahan.

Dvije bespilotna letjelice su quadcopteri otporni na vremenske uvjete s kamerama za zumiranje i toplinskim mogućnostima. Jedanaest manjih bespilotnih letjelica koristiti će se za taktičke operacije, a jedna će se koristiti za obuku i testiranje.

NYPD ističe da bespilotne letjelice neće biti korištene za rutinsko patroliranje, kao i da neće biti opremljene oružjem ili korištene kao oružje.

Centar za proučavanje bespilotnih letjelica u Bard Collegeu bilježi da je do danas više od 900 agencija za provedbu zakona u SAD-u prihvatilo korištenje bespilotnih letjelica.

RSS/ Foto: NYPD