NESIGURNOST NA SJEVERU BIH: Stižu deseci tisuća novih migranata

screenshot HRT/Youtube

Dolazak proljeća označit će i novi početak migracija u BiH, te prema Hrvatskoj. Kako piše Večernji list BiH, posljednje projekcije govore da će u BiH krenuti novih 25 tisuća migranata.

S obzirom na to da ih je u BiH lani ušlo toliko, situacija ne izgleda nimalo dobro iako ministar sigurnosti Dragan Mektić u izjavi za medije primiruje i tvrdi da su od tih 25 tisuća lani čak 22 tisuće napustile BiH. No, mnogi politički dužnosnici ne slažu se s tim tvrdnjama.

Istovremeno sve više stanovnika Unsko-sanske županije napušta svoj kraj, te sreću traži u Europskoj uniji. No, ni njima prelazak granica nije jednostavan.

Samo su u listopadu prošle godine granični prijelaz Maljevac danima blokirali migranati, tako da tim dijelom nisu išli kamioni s robom. Ovih dana su se gospodarstvenici iz Udruge poslodavaca FBiH i Grupacija poslodavaca USŽ-a ponovno oglasili zbog, kako su naveli, neadekvatnog rješavanja statusa migranata koji je rezultirao povećanim stupnjem nesigurnosti.

“Smanjenje poslovnih aktivnosti na području Unsko-sanske županije dodatno usložnjava migrantska kriza i prisutnost velikog broja migranata. Neadekvatno rješavanje statusa migranata rezultiralo je povećanim stupnjem nesigurnosti. Posebno zabrinjava činjenica da je u prošloj godini primijećeno značajno povećanje broja mladih obrazovanih ljudi s područja USŽ-a koji odlaze u treće zemlje, što je prouzročeno smanjenjem poslovnih aktivnosti i investicija”, ističu iz UP FBiH i Grupacije poslodavaca USŽ-a.

Strahuju i zbog mogućeg kolapsa turizma u USŽ-u jer se u Bihaću nalazi jedini nacionalni park u FBiH, NP Una. “Postoji opravdana bojazan da će se stalno prisutna migrantska kriza negativno odraziti na dolazak turista i razvoj turizma, čime će izravno ili neizravno biti ugrožene i druge gospodarske grane. Nažalost, nema naznaka da bi se situacija kada je u pitanju migrantska kriza ove godine mogla popraviti. Naprotiv, iz nekih relevantnih izvora doznali smo da Međunarodna organizacija za migracije na području USŽ već planira aktivnosti za iduće tri i više godina”, ističu.

Više o ovoj situaciji pročitajte OVDJE.

RSS