NATO JE DANAS DOGOVORIO NOVE SNAGE: Evo koje će postrojbe biti spremne za akciju u roku 30 dana

nato.int

“Posebno je bitno za Hrvatsku to što smo uspjeli privući pozornost članica NATO-a, koje su se više godina fokusirale na neka druga područja, posebno na istok Europe, na južno krilo NATO-a i na opasnosti koje dolaze s toga područja, od potencijalnih terorističkih aktivnosti, ilegalnih migracija, krijumčarenja oružja i ljudi i svih drugih problema koje vidimo na Mediteranu, da će se fokus ovoga summita staviti upravo na južnu dimenziju i u tom smislu Hrvatska je jedna od država koje su posebno aktivne”, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja sudjeluje na NATO summitu u Bruxsellesu.

Grabar-Kitarović je kazala i da je Hrvatskoj jako važno proširenje Saveza i pozdravila najavu da će Makedoniji biti upućena pozitivna poruka s ovoga summita.

Glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg potvrdio je da je summit bio uspješan, te da je 29 čelnika zemalja članica NATO-a zaključilo kako je članstvo korisno i za EU i za Sjevernu Ameriku.

Zato su dogovorili da će nastaviti s jačanjem zajedničke obrane, te borbe protiv terorizma. Jednako tako dogovoreno je da će teret stvaranja sigurnosti biti bolje raspoređen.

Dogovorene su i neke nove inicijative i misije. Među njima je inicijativa ‘4 tridesetice’ koja predviđa da će NATO do 2020. imati 30 mehaniziranih bataljuna, 30 zračnih eskadrila i 30 borbenih brodova spremnih za uporabu u roku do 30 dana.

Dogovorena je obnova zapovjedne strukture u kojoj bi trebalo biti do 1.200 novih pripadnika. Nova zapovjedništva trebala bi biti formirana u Norfolku u Virginiji, te u njemačkom Ulmu i trebala bi osigurati da NATO-ve snage budu u pravo vrijeme na pravom mjestu.

S obzirom na nove izazove koji su nešto između mira, krize i sukoba, formirat će se i novi timovi za borbu protiv hibridnih prijetnji, ali i protiv tradicionalnih cyber ugroza i neprijateljske propagande, te u nastojanjima za osiguranje energetske sigurnosti.

NATO je danas dogovorio i osnivanje nove misije u Iraku koju će predvoditi Kanada, a bit će usmjerena na obuku iračkih snaga za borbu protiv ISIL-a.  U tu neborbenu misiju bit će upućeno nekoliko stotina trenera, a planirano je i otvaranje vojnih škola i akademija za iračku vojsku.

Odlučeno je i da će NATO povećati svoju podršku Jordanu i Tunisu kojima bi se trebalo pomoći u borbi protiv terorizma.

Do 2024. godine sve zemlje članice trebale bi izdvajati do dva posto BDP-a u budžet NATO-a. Vlada RH o tome je već nedavno donijela odluku.

“Neprestano jačamo sposobnosti Hrvatske vojske te podižemo kvalitetu života i rada  vojnika”, a nakon dugogodišnjeg uzastopnog pada, ova Vlada je zaustavila pad proračuna prije dvije godine i i”Hrvatska ima nacionalni plan i sve što je potrebno kako bismo doprinijeli međunarodnoj sigurnosti”, poručio je u Bruxellesu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Uoči dolaska američkog ministra obrane Jamesa Mattisa u službeni posjet Republici Hrvatskoj, u petak, 13. srpnja 2018. godine, ministar Krstičević je istaknuo: “Sjedinjene Američke Države su naš ključan partner u području obrane i sigurnosti, a Posebni sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5) na kojemu će sudjelovati i američki ministar Mattis je potvrda da je Republika Hrvatska stabilna i sigurna zemlja te je sigurnosni čimbenik na prostoru jugoistočne Europe”.

 

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ