Nakon razornog potresa u Turskoj rastu tenzije. Ugrožene akcije spašavanja

Potres Turska tenzije
Ravnateljstvo Civilne zaštite

Akcija spašavanja nakon razornog potresa u Turskoj počela se komplicirati i to zbog sve složenije sigurnosne situacije kojoj kumuje nestašica hrane i vode, ali i sukobi suprotstavljenih lokalnih frakcija.

Tako su zbog sigurnosnih rizika privremeno obustavljene spasilačke operacije austrijskih i njemački vojnika iz postrojbi za pomoć u katastrofama. Rizik proizlazi iz povećane agresije između frakcija kaže potporučnik austrijskih oružanih snaga. Njemačke službe ocjenjuju da su napetosti posljedica nestašice hrane i opskrbe vodom

Njemačka Savezna agencija za tehničku pomoć (THW) i humanitarna organizacija I.S.A.R Germany prekidaju iz sigurnosnih razloga spasilačke napore u potresom pogođenoj pokrajini Hatay, a ranije u subotu takav je potez povukao i austrijski tim. Zadnjih sati sigurnosna situacija u pokrajini Hatay pogoršala se, rekle su organizacije u subotu. Potražni i spasilački timovi zasad ostaju u zajedničkoj bazi u gradu Kirikhanu, javlja njemačka agencija dpa. Ako se pojavi konkretni pokazatelj da se još netko može izvući živ ispod ruševina, odmah ćemo poći na lice mjesta”, rekla je glasnogovornica Katharina Garrecht.

I hrvatski potražni tim primio je obavijesti nadležnih u Turskoj da su zbog rastućih frustracija sve veće “tenzije u regiji”.

“Učinite sve što je u vašoj moći da vaš tim bude siguran, osigurajte promatrače koji paze na područje u kojem radite te imajte na umu da morate biti spremni napustiti mjesto potrage istog trena”, poručeno im je.

RSS