Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen u Rijeci

Smotra 21 tima i vozila hitne medicinske pomoći na Korzu

 Rijeka je bila domaćin ovogodišnjeg središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe, koji je uključivao edukaciju građana o hitnim postupcima te svečanu akademiju.

Hrvatski sabor je 2013. godine jednoglasnom odlukom dan 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a. Tom odlukom hrvatska hitna medicinska služba pridružila se nizu svjetskih zemalja koje tako nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

Organizatori obilježavanja su Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Zavod za hitnu medicinu PGŽ uz pomoć Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke te pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te Ministarstva zdravstva. Važnost domaćinstva za Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a tim je veća jer se ova manifestacija održava u godini jubileja, odnosno 125. obljetnice obavljanja djelatnosti hitne medicine u Primorsko-goranskoj županiji i Republici Hrvatskoj.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske  Alen Ružić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut, župan Zlatko Komadina, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat najprije su obišli 21 tima i vozila hitne medicinske pomoći na Korzu. Djelatnici HMS-a iz svih dijelova RH nizom edukacijskih programa približili su djelatnosti HMS građanima i ukazali na važnost prepoznavanja hitnih stanja radi boljeg zdravstvenog ishoda ozlijeđene ili oboljele osobe.

Potom je uslijedila svečana akademija u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, na kojoj su uručena priznanja djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu PGŽ – voditeljici ispostave Delnice dr. Andrei Pecotić te medicinskom tehničaru Davoru Macanu za nesebično zalaganje i svakodnevno profesionalno zbrinjavanje hitnih pacijenata te velik doprinos razvoju i napretku djelatnosti hitne medicine u Hrvatskoj.

Ministar Kujundžić zahvalio se svim djelatnicima hitne pomoći što u posebno teškim uvjetima rade na spašavanju i pomaganju bolesnicima.
„Uz sve slabosti, milim da sustav hitne pomoći u Hrvatskoj funkcionira na visokoj razini, no tu ne smijemo stati. Stoga se i pristupilo promjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji unose promjene u organizaciji hitne medicinske pomoći kroz integraciju objedinjenih hitnih bolničkih prijama (OHBP) i županijske ili gradske hitne službe, te liječnika u domovima zdravlja i koncesionara,“ istaknuo je ministar Kujundžić, koji je naglasio kako se s ciljem omogućavanja bržeg transporta bolesnika radi na nabavci helikoptera te brzih brodica.

Svim djelatnicima Hitne medicinske službe zahvaljujemo na požrtvovnosti kojom spašavaju ljudske živote i čestitamo Nacionalni dan hitne medicinske službe!

DBO/ Foto: rijeka.hr