Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Helenske Republike u Hrvatskoj

Izaslanstvo Helenske Republike u posjetu MORH-u

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima primio je u srijedu,19. rujna 2018. u službeni posjet načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Helenske Republike admirala Evangelosa Apostolakisa u pratnji izaslanstva.

Tijekom sastanka general Šundov i admiral Apostolakis razgovarali su o suradnji hrvatskih i grčkih oružanih snaga te su razmotrili mogućnosti njezina unaprjeđenja i razvijanja.
Bilo je riječi o suradnji ratnih mornarica u sklopu ADRION inicijative i PESCO projekta “Unaprjeđivanje pomorskog motrenja” te o suradnji ratnih zrakoplovstava, kao i u području logistike te podvodne i hiperbarične medicine.

Dogovorena je daljnja razmjena iskustava i na području izobrazbe i obuke, a otvorene su i nove mogućnosti buduće suradnje od obostranog interesa.

Admirala Apostolakisa primio je i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, koji je s grčkim načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga razgovarao o bilateralnoj vojno-obrambenoj suradnji te suradnji dviju zemalja u sklopu NATO-a i Europske Unije, kao i o sigurnosnoj situaciji u regiji.

Nakon sastanaka u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru OSRH, grčko izaslanstvo posjetilo je i vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje ih je dočekao zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić i upoznao ih s ustrojem i radom HRZ-a.

RSS/ Foto: MORH / M. Čobanović