Na području Banovine pripadnici Hrvatske vojske provode geosondiranje nasipa rijeka Save i Kupe

Izvidnici GOMBR-e provjeravaju stanje nasipa na Banovini

Svakodnevna podrhtavanja tla na području Banovine ugrozila su i nasipe oko rijeka Save i Kupe. Geosondiranje nasipa provode pripadnici Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Naime, Hrvatska vojska, zajedno s djelatnicima Hrvatskih voda koji provode sanaciju, provodi geosondiranje nasipa uz rijeke Savu i Kupu u Sisku i Petrinji kako bi se utvrdilo stanje i eventualna oštećenja. Na temelju analiziranih podataka planiraju se daljnje aktivnosti vezane za očvršćivanje i sanaciju nasipa. Do sada je provedeno geosondiranje preko 35 kilometara nasipa u Sisku i Petrinji.

Geosonidranje se provodi georadarom koji daje specifičnu dimenziju slike koja se ne može dobiti niti jednom drugom metodom. Georadar odašilje valove koji ulaze duboko u zemlju pri čemu se dobije kompletna struktura nasipa, odnosno mogu se vidjeti sva oštećenja. Nakon toga po potrebi se može izvršiti i skeniranje tih određenih mjesta kako bi se vidjelo o kakvim oštećenjima se radi te se u skladu s tim provode mjere sanacije.

PO | Foto: MORH