MUP DEROGIRAO MJERE SUSTAVNE PROVJERE NA GRANICI PREMA SLOVENIJI I MAĐARSKOJ

Sustavne promjene na granici
Screenshot HRT4

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske izdalo je priopćenje o derogiranju mjera sustavne provjere na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Privremeno se derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj, te se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije

U petak, 7. travnja 2017. godine stupila je na snagu Uredba (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. godine o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama.

Navedenom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske, te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske  nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.

Tijekom današnjeg dana (8. travnja 2017.) g.  Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije, zaključno se navodi u priopćenju MUP-a RH.

Sinoć je u Dnevniku 3 HRT-a  gostovao načelnik Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno i kazao kako su burna bila dva dana jer je primjena uredbe 458 počela u petak i poklopila se velikom povećanjem prometa putnika koji su iz Austrije, Njemačke, Švicarske krenuli na uskršnje blagdane.

Dodao je kako se stari režim počeo primjenjivati i napomenuo da je hrvatska policija cijelo vrijeme aktivno radila na tome da su se propuštanja povremeno radila u skladu sa dogovorom sa mađarskom i slovenskom policijom i pratila kako bi maksimalno olakšala promet preko graničnih prijelaza, prenosi HRT.

RSS