Mogherini: ‘Proširenje EU je investicija u sigurnost, stabilnost i prosperitet’

Federica Mogherini, head of the European Defence Agency

Proširenje EU na zapadni Balkan pitanje je pomirenja i ujedinjenja europskog kontinenta, izjavila je u Strasbourgu šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

– Za mene sama riječ proširenje nije odgovarajuća. Zemlje zapadnog Balkana sve su susjedne zemlje članicama. Riječ je o pomirenju unutar regije, naglasila je Mogherini.

Kako je kazala, vjeruje da je vrijeme i za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da se nada da će Vijeće ubrzo donijeti takvu odluku.- Mislim da je to investicija u našu sigurnost, stabilnost i prosperitet – ističe ona.

Inače, u dokumentu objavljenom povodom tri godine rada na Globalnoj EU strategiji navedeno je da je Europska unija napravila značajan napredak u pretvaranju vizije Strategije u konkretna djela, pri čemu se, između ostalog, izdvaja i “potvrda EU perspektive za zapadni Balkan”.

– Zapadni Balkan napravio je nepovratan napredak na putu ka EU. To uključuje Prespanski sporazum Atene i Skopja, pravosudnu reformu u Albaniji koja je bez presedana, otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja Crne Gore i Srbije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, zahtjev za kandidaturu BiH. Opipljivi sporazumi postignuti su u u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU – ocijenjeno je u dokumentu.

izvor: avaz.ba