Beč počeo s instaliranjem semafora koji prepoznaju želju pješaka da prijeđe cestu

EurocommPR

1.300 semafora regulira promet u austrijskoj metropoli. Pametnim semaforima Grad Beč ne želi regulirati samo automobilski promet, već i pješački. Umrežavanjem bi se semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka promet odvijao protočnije i efikasnije. Uz to bi semafori bili opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

Pametni se semafori testiraju od svibnja 2017. godine na jednom križanju u bečkom 10. okrugu. Kako bi se osigurala vjerodostojnost istraživanja i smanjio mogući utjecaj na ponašanje pješaka, kamere na semaforima postavljene su tajno. Poluče li testiranja pozitivne rezultate, pametni semafori trebali bi zamijeniti one standardne već početkom 2019. godine. Cijena im je jednaka – 5.000 eura.

Novi pametni sustav za semafore, razvijen od strane tehničkog sveučilišta u Grazu i bečkog magistratskog odjela za javnu rasvjetu, prepoznaje želju pješaka za prelaskom ceste i u skladu s time reagira. Sustav uspijeva razlikovati između ljudi koji stoje na križanju i čekaju i onih koji stvarno žele prijeći cestu.

Uz poboljšanje protoka prometa za pješake, novim se sustavom također želi umrežiti i sve semafore u gradu. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulirati promet i smanjiti gužve, primjerice prilikom prometnih nesreća. Sakupljene bi se informacije o prometu slale i na pametne telefone i navigacijske sustave u vozilima. „Modernoj je milijunskoj metropoli poput Beča ovakav sustav potreban. Smatram da je to dobra investicija u našu budućnost“, kazala je gradska vijećnica za promet Maria Vassilakou.

Bečke će se semafore također opremiti sa senzorima za okoliš i vrijeme. Centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) planira postaviti oko 10.000 senzora diljem grada koji bi pridonijeli praćenju temperature, kvalitete i vlažnosti zraka, emisije štetnih tvari, buke i drugih parametara. ZAMG-u će podaci odmah biti dostupni, te će pomoći u daljnjem unapređenju kvalitete života u Beču.

Istovremeno, u Grazu se testiraju „semafori budućnosti“ s kojima bi automobili bili u mogućnosti izravno komunicirati. Ova mogućnost posebno je važna za vatrogasna vozila ili vozila hitne pomoći, jer će im omogućiti da brže stignu do mjesta intervencije.

Prvi semaforu na svijetu postavljen je 10. prosinca 1868. u Londonu. U Parizu prvi semafor je postavljen 1922. godine, u Berlinu 1924. godine, a Beču 1926. godine.

U Hrvatskoj je prvi semafor dobila Rijeka 1941. godine, no prvi funkcionalni semafor postavljen 1959. godine u Zagrebu na križanju Hebrangove ulice i Zrinjevca.  1965. godine pušten je u promet „zeleni val“ , prva semaforizirana prometnica u Hrvatskoj. Danas je u Zagrebu 444 semaforiziranih raskrižja, a njihov se broj iz dana u dan povećava.

Izvor: EurocommPR /DBO  Foto: Ured Grada Beča u Zagrebu