Moćna NCA usavršava hrvatske policajce o kibernetičkoj sigurnosti i borbi protiv kibernetičkog kriminala

MUP RH

Na Policijskoj akademiji je u utorak, 6. ožujka, započeo dvodnevni seminar, koji je za policijske službenike zaposlene na poslovima kibernetičke sigurnosti organizirala Uprava kriminalističke policije Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Uvodnu dobrodošlicu organizatorima, predavačima i polaznicima seminara, u ime Policijske akademije zaželjela je Danijela Petković, pomoćnica načelnika Akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju. Istaknula je kako je Velika Britanija dugogodišnji pouzdan partner Ministarstvu unutarnjih poslova te da su u posljednjih nekoliko godina zajednički organizirane brojne edukacije, najčešće upravo za potrebe djelatnika Uprave kriminalističke policije.

„Pitanje kibernetičke sigurnosti i borba protiv kibernetičkog kriminala u fokusu je našeg Ministarstva, što je vidljivo i po posljednjoj reorganizaciji, koja je na snazi od početka ove godine, kada je osnovana nova Služba kibernetičke sigurnosti, koja će se baviti kriminalističkim istraživanjima ove specifične vrste kaznenih djela, forenzičnim pretragama elektroničkih dokaza za potrebe linije rada visokotehnološkog kriminaliteta i istraživanjem društvenih mreža.“, rekla je Petković nadodavši kako je borba protiv kibernetičkog kriminala vrlo važna i prepoznata i na razini Europske unije, što se vidi kroz čitav niz inicijativa koje zajedno poduzimaju države članice, kao što je primjerice i osnivanje posebnog europskog Centra za borbu protiv kibernetičkog kriminala, u sklopu Europola, a u čijim radnim skupinama sudjeluju i naši policijski službenici.

Seminar je zatim otvorio Peter Clements, zamjenik veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i naglasio kako je kibernetički kriminalitet u današnje vrijeme izuzetno važno pitanje koje ne poznaje nacionalne granice i utječe na sve aspekte društva, od nacionalnih vlada, poslovnog sektora pa sve do sigurnosnih sustava, te je vrlo važno u borbi protiv tog globalnog problema djelovati zajednički i surađivati. Istaknuo je i da je Velika Britanija vrlo posvećena otvorenom, slobodnom i sigurnom Internetu te izrazio zadovoljstvo što Veleposlanstvo podupire ovaj seminar.

Policijskim službenicima, okupljenima iz svih policijskih uprava, o provođenju kriminalističkih istraživanja na Dark Webu, visokotehnološkom kriminalu i istraživanju zloćudnih računalnih programa – malwarea, govorili su predavači iz National Crime Agency.

RSS