Ministar Krstičević s članovima Vojno-diplomatskog zbora

Godišnji prijem za Vojno-diplomatski zbor

Tradicionalni godišnji prijem za članove Vojno-diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj prigodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana održan je u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Godišnjem prijemu nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, doajen Vojno-diplomatskog zbora, izaslanik Velike Britanije pukovnik John Kelly uz ostale predstavnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga te Vojno-diplomatskog zbora.

Ministar Krstičević tom se prigodom osvrnuo na godinu koja je na izmaku, naglasivši kako iza sebe ostavljamo vrlo sadržajnu i značajnu godinu za razvoj sposobnosti i jačanje Hrvatske vojske, istaknuvši pritom uvođenje u punu operativnu uporabu helikoptere Kiowa Warrior, a i proces nabave novih moćnih američkih helikoptera Blackhawk.

“Ovo ulaganje Sjedinjenih Američkih Država u sposobnosti Hrvatske vojske je još jedan od dokaza strateškog partnerstva i savezništva te potvrda izvrsne suradnje na području sigurnosti i obrane. Povijesnom odlukom Vlade, u transparentno provedenom natječaju, odabrali smo vrhunski višenamjenski borbeni avion F-16 Barak, kao sredstvo koje će u naredno vrijeme štititi hrvatsko nebo,” kazao je ministar Krstičević. Dodao je kako je pokrenuta i nabava novih borbenih stanica za Patrije, čime se značajno doprinosi razvoju sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, a kako će prototip obalnog ophodnog broda znatno unaprijediti sposobnosti Hrvatske ratne mornarice.

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo preuzelo je prvi remontirani helikopter Mi-171Sh. A ovaj tjedan povijesni je za Hrvatsku kopnenu vojsku i grad Varaždin. Nakon deset godina Hrvatska vojska vraća se u Varaždin, čime smo nastavili s promjenama operativnog rasporeda,” rekao je ministar Krstičević i zaključio kako je izgradnja savezništva i jačanje partnerstva s drugim državama  jednako važna kao i izgradnja operativnih sposobnosti.

Govoreći o značaju koje MORH pridaje međunarodnoj suradnji, istaknuo je kako je osobno u ovoj godini sudjelovao u 33 međunarodne aktivnosti, od čega 23 bilateralna sastanka, u inozemstvu i u Hrvatskoj. “Vojno-diplomatska suradnja zauzima posebno mjesto; stoga kao i uvijek do sada, naglašavamo izniman doprinos vas vojnih izaslanika u razvijanju i jačanju svih oblika suradnje Ministarstva obrane Republike Hrvatske s ministarstvima obrane vaših zemalja,” poručio je ministar vojnim izaslanicima, zahvalivši im na njihovim aktivnostima i doprinosu tijekom protekle godine.

General Šundov istaknuo je kako su nastale promjene u svijetu koje nameću potrebu još intenzivnije suradnje na svim područjima, pa tako i na obrambeno-sigurnosnom i vojnom.

“Sve je jasnije kako je objedinjavanje i dijeljenje resursa princip budućnosti. Oružane snage Republike Hrvatske pomno razmatraju svoje mogućnosti aktivnog doprinosa svakoj pojedinoj inicijativi, projektu, misiji ili operaciji koja može doprinijeti miru, sigurnosti i boljitku cijelog čovječanstva,” poručio je tom prigodom, dodajući kako je upravo preuzimanje odgovornosti za buduća zbivanja presudno za boljitak i prosperitet.

“Pred nama je još mnoštvo izazova, ponekad i vrlo zahtjevnih odluka, no moramo imati na umu da je sve teškoće lakše prebroditi uz nečiju podršku i razumijevanje. Stoga je važno surađivati, međusobno se uvažavati i poštovati,” rekao je general Šundov.

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov u ovoj je prigodi naglasio je kako su aktivnosti Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH usmjerene prema jačanju međunarodne suradnje i provedbu različitih međunarodnih aktivnosti.

“Svjedočimo promjenama sigurnosne paradigme i svjesni smo kako je upravo međusobna suradnja i uvažavanje jedini uspješan način na koji se s njima možemo nositi,” rekao je pomoćnik ministra Mihatov.

U zajedničkoj suradnji ključ suočavanja s nastalim sigurnosnim izazovima, odnosno promjenama, vidi i doajen Vojno-diplomatskog zbora pukovnik John Kelly koji je priznao kako mu posebnu čast i zadovoljstvo predstavlja obnašanje dužnosti upravo u Republici Hrvatskoj.

“Hrvatska je posebno mjesto za rad. Osobno, nakon 30 godina u službi moram reći kako mi je ovo do sada najdraža od svih dužnosti koje sam obnašao. Sretni smo  jer smo imali priliku sudjelovati u mnogim aktivnostima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane. Hvala vam na velikodušnosti i srdačnosti,” poručio je pukovnik Kelly.

Godišnji prijem svojim nastupom uveličao je Jazz orkestar Hrvatske vojske.

RSS/Foto: MORH / M. Čobanović