Božinović na 16. „Večeri za siguran korak“: Hrvatska je najkompetentnija zemlja u rješavanju minskih problema!

MUP RH

U zagrebačkom hotelu Westin sinoć  je održana dobrotvorna gala večer za razminiranje Hrvatske „Večer za sigurne korak“ u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj

Na večeri je prisustvovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao izaslanik predsjednika Vlade RH koji je na početku govora izrazio sućut Sjedinjenim Američkim Državama zbog nedavne tragične pucnjave na festivalu u Las Vegasu.

Rekao je kako je razminiranje hrvatskih površina jedan je od prioriteta Republike Hrvatske na polju sigurnosti.

Minski sumnjivo područje opasna je i realna zapreka gospodarskog rasta i poljoprivrednog uzleta devet naših županija, šezdeset gradova i općina. Na njihovom području, preostala su još 422 minski sumnjiva četvorna kilometra. Od toga više od 90 posto otpada na šumske površine, a oko sedam posto na poljoprivredna zemljišta. Prema službenim podacima, na tim područjima krije se još oko 40 tisuća mina. Uz niz gospodarskih problema, zaostale mine uzrokuju i goleme sigurnosne i ekološke poteškoće – kazao je ministar Božinović.

Naglasio je kako je 20-godišnje iskustvo Hrvatsku na globalnoj sceni svrstalo u jednu od kompetentnijih zemalja u rješavanju minskih problema.

Naše tvrtke posjeduju znanje, ljude, strojeve, pse za detekciju mina. Među najboljim smo svjetskim proizvođačima protuminske opreme i robotiziranih strojeva za razminiranje. Kao društvo, svatko iz svog ugla, odgovorno ulažemo u konačni obračun s ovim opasnim problemom. Pri tome, prioritetna je potreba ulaganja u vrhunsku opremu, obučenost i sigurniji rad naših hrabrih pirotehničara. Situacija zahtijeva i brigu o sigurnosti lokalnog stanovništva, prvenstveno preko njihove sustavne edukacije o pravilnom ponašanju s eksplozivnim sredstvima i u minski sumnjivim područjima  – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ova večer održava se već zadnjih 16 godina pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a, a od 2001. do 2016. donirano je 9,2 milijuna kuna za razminiranje raznih dijelova Hrvatske. Na današnjoj večeri prikupljala su se sredstva za razminiranje Zadarske županije na području Obrovca, a radi se o vrlo važnoj površini jer se nalazi u neposrednoj blizini naseljenog područja.

Projektom „Večer za sigurne korake“ organizatori nastoje doprinijeti rješavanju ovog nacionalnog problema i poboljšati kvalitetu života u područjima koja su bila zahvaćena ratom.

RSS