Ministar Banožić konačno priznao: ‘Nezadovoljan sam dinamikom remonta protupožarnih zrakoplova’

Ministar Banožić s predstavnicima ZTC-a i CERP-a
Foto: MORH/ F. Klen

Ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima sastao se u srijedu u Ministarstvu obrane s direktorom Zrakoplovno-tehničkog centra Zdravkom Klancem i direktoricom Sektora za restrukturiranje i prodaju u CERP-u Jadrankom Čengija Šarić.

Razgovaralo se o problematici dinamike remonta protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su na servisu u Zrakoplovno-tehničkom centru. Dogovoreno je da će do 15. kolovoza Ministarstvu obrane odnosno Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu biti predan jedan Canadair i jedan Air Tractor koji se nalaze u ZTC-u na remontu, a čija je isporuka bila predviđena u srpnju 2022. godine.

Ministar Banožić izrazio je uvjerenje da će se danas dogovoreni rok isporuke protupožarnih aviona ispoštovati, te poručio kako je u ovom trenutku potrebna mudrost i stavljanje na prvo mjesto sigurnosti građana i interesa Hrvatske vojske, a ne prozivanje na odgovornost i traženje ostavki.

“Mi kao Ministarstvo obrane moramo izraziti nezadovoljstvo dinamikom remonta protupožarnih aviona jer smo osigurali sva potrebna sredstva i oslonili se na jedinu tvrtku u Republici Hrvatskoj koja ima certifikate potrebne za održavanje tih aviona”, istaknuo je Banožić.

Ministar je rekao da je danas posjetio i pilote i tehničare 855. Protupožarne eskadrile u Zemuniku te da su razgovarali o operativnom stanju protupožarnih zrakoplova, kao i dinamici radova.

“Iskoristit ću ovaj trenutak da zahvalim svim pilotima i tehničarima na uistinu vrhunskom angažmanu u ovoj PP sezoni u kojoj je bilo već nekoliko velikih požara, a bili su angažirani i u Sloveniji i BiH pri čemu su pokazali apsolutnu spremnost za izvršavanje svih zadaća. Svim vatrogasnim snagama želim da imaju što manje intervencija do kraja sezone”, poručio je ministar istaknuvši kako bi PP sezonu bilo puno lakše raditi u kapacitetu od pet Canadaira i pet Air Tractora.

RSS