MIGRANTSKA RUTA: Slovenija je ove godine u Hrvatsku vratila više od 1.500 migranata

Što doista Hrvatska radi na integraciji izbjeglica
Index.hr

Slovenija je od početka ove godine vratila u Hrvatsku više od 1.500 migranata zatečenih na svojoj teritoriji, a njezina policija ocjenjuje da će taj problem biti aktualan i idućih mjeseci, s obzirom na velik pritisak izbjeglica koji su koncentrirani na granici Hrvatske i BiH, navode slovenski mediji koji se pozivaju na podatke ministarstva unutarnjih poslova, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kako navodi ljubljansko Delo, slovenska policija je od početka godine do 26. travnja privela ukupno 2.585 stranaca iz trećih država, odnosno ilegalnih migranata, znatno više nego u istom razdoblju prošle godine, kad ih je pronađeno 1.185, a posebno velik priljev migranata bio je u ožujku (1028), ali i krajem travnja ove godine.

U istom su razdoblju u Hrvatsku putem readmisije vraćena 1.503 migranta, dok je s druge strane Italija vratila u Sloveniju njih 78, a Austrija 16.

Problem jer što se procjenjuje da u balkanskim državama duž oživljene migrantske rute na prijelazu u sjevernu i zapadnu Europu čeka još četiri do pet tisuća migranata, od čega najviše u BiH. Zbog toga ovo pitanje Europi i dalje ostaje aktualno, pogotovo pred skorašnje izbore za Europski parlament. Neke stranke, pogotovo one populističke i na krajnjoj desnici smatraju ovo i središnjim pitanjem, navode slovenski mediji.

Više o ovoj situaciji pročitajte OVDJE.

RSS