Međunarodna organizacija rada: ‘Zaštitite radnike i sada i nakon izolacije’

prtsc Associated British Ports/Youtube

Međunarodna organizacija rada (ILO) na Svjetski dan zaštite na radu pozvala je vlade da poduzmu akcije za sprečavanje i kontrolu Covida -19 na radnom mjestu, uz aktivno uključenje i dijalog s radničkim i organizacijama poslodavaca.

Svi poslodavci moraju unaprijed izvršiti procjene rizika i osigurati da radna mjesta prethodno ispunjavaju stroge kriterije zaštite na radu, kako bi umanjili rizik za radnike koji su izloženi virusu Covid-19, ističu iz ILO-a.

Bez takvih kontrola, kako se navodi, zemlje se suočavaju s realnim rizikom od ponovnog oživljavanja virusa, a uvođenjem potrebnih mjera smanjit će se i rizik od drugog vala zaraze koji se može dogoditi na radnom mjestu.

– Danas su najvažniji sigurnost i zdravlje naše cjelokupne radne snage. Suočeni s valom zarazne bolesti, način na koji sada štitimo naše radnike jasno govori koliko su sigurne naše zajednice i koliko će naše tvrtke biti otporne kako se razvija ova pandemija – rekao je generalni direktor ILO-a Guy Ryder.

Samo primjenom mjera sigurnosti i zaštite zdravlja na radnom mjestu možemo zaštititi živote radnika, njihovih porodica i šire zajednice, osigurati kontinuitet rada i ekonomski opstanak- dodao je Ryder.

Mjere kontrole rizika se posebno trebaju prilagoditi potrebama radnika na prvoj liniji pandemije. Tu spadaju zdravstveni radnici, odnosno medicinsko osoblje, ljekari i radnici koji pružaju pomoć u hitnim slučajevima, kao i oni koji prodaju prehrambene proizvode i koji rade u službama za održavanje čistoće.

ILO je također naglasio potrebe najugroženijih radnika i poduzeća, posebno onih u neformalnoj ekonomiji, migranata i radnika u domaćinstvima. Mjere zaštite tih radnika trebale bi uključivati, između ostalog, obrazovanje i obuku o sigurnim i zdravim radnim praksama, besplatno pružanje lične zaštitne opreme po potrebi, pristup javnim zdravstvenim uslugama i alternative za egzistenciju.

– Na Svjetski dan zaštite na radu, pozivam sve zemlje da osiguraju dobro definirane, dostojanstvene i sigurne uvjete rada za sve zdravstvene radnike. Pandemija Covid-19 naglasila je hitnu potrebu za snažnim nacionalnim programima za zaštitu zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika, medicinskih radnika, radnika koji pružaju pomoć u hitnim slučajevima, i mnogih drugih radnika koji riskiraju živote u naše ime – rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Što ILO preporučuje kako bi se osigurao siguran povratak na posao i izbjegli daljnji prekidi rada pročitajte OVDJE.

izvor: Biznis.ba