Londonska metropolitanska policija počinje koristiti tehnologiju prepoznavanja lica uživo

Tehnologija prepoznavanja lica ima stopu točnosti od 70%.

Londonska metropolitanska policija (Met) objavila je kako će početi koristiti tehnologiju prepoznavanja lica uživo (LFR) za skeniranje javnih površina za koje se sumnja da se tamo nalaze kriminalci.

Met je priopćio kako će kamere biti postavljene i pokrenute u roku od mjesec dana te da će biti povezane s bazom podataka koja sadrži slike osumnjičenika, a u slučaju da kamera identificira osumnjičenog generirat će se upozorenje.

Prema riječima starijeg tehnologa Met-a, Johanna Morleya, navedena tehnologija prepoznavanja lica ima stopu točnosti od 70%.

Skupine za građanske slobode opisale su ovaj Metov potez kao “nevjerojatan napad na naša prava”, a Met je izjavio kako će kamere biti postavljene tek nakon savjetovanja s lokalnim zajednicama.

Aktivne kamere bit će postavljene tako da su svima vidljive, ne ostavljajući javnost u sumnji da ih se promatra tijekom svakodnevnog života.

Glasnogovornik kampanjske grupe Liberty izjavio je: “Ovo je opasan, opresivan i potpuno neopravdan potez Met-a. Tehnologija prepoznavanja lica daje državi neviđenu moć da prati i nadgleda bilo koga od nas, uništavajući našu privatnost i naš slobodni izražaj.”.

Vijest o Metovoj odluci dolazi tjedan dana nakon što je Europska komisija otkrila da razmatra  zabranu  upotrebe prepoznavanja lica na javnim površinama u razdoblju do pet godina dok pokušavaju pronaći  način kako spriječiti zlouporabu tehnologije.

Više možete pročitati u izvornim članku Infosecurity magazina.

PO/ Foto:Pixabay