Krstičević: “Sigurnost je interes svih i svi imaju pravo i dužnost dati svoj doprinos jačanju sigurnosti”

MUP RH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je  ponedjeljak, 27. studenog 2017., na otvaranju konferencije iz područja civilne zaštite pod nazivom “Javne politike u prevenciji i smanjenju rizika nastanka kriza i katastrofa”, koja je održana u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Na konferenciji su nazočili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prilikom rekao kako se spektar prijetnji, ugroza i rizika s kojima se suočava Republika Hrvatska promijenio i proširio te da ova konferencija, inicijativa i rad na području sigurnosti može biti primjer i ostalim jedinicama lokalne i područne samouprave.

“Od samog početka mandata pokrenuti su paralelni procesi izrade Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Upravo Sustav domovinske sigurnosti mora omogućiti nalaženje primjerenog, optimalnog načina tretiranja svakog sigurnosnog rizika od značaja za nacionalnu sigurnost, kako u prevenciji tako i u smanjivanju učinaka štetnog događaja kada on i nastupi. Sedam  dana od stupanja na snagu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, održali smo i prvu sjednicu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti gdje smo definirali aktivnosti koje je potrebno što prije odraditi, a to je izrada Priručnika za upravljanje kriznim stanjima, velikim nesrećama i prirodnim katastrofama te priprema i održavanje vježbe koja će testirati sve sastavnice sustava kako bismo utvrdili trenutno stanje. Pred nama je puno izazova, ali i puno odlučnosti da izgradimo inkluzivan sustav, koji će biti u stanju integrirati sve sposobnosti, uključujući i javni i privatni sektor, udruge civilnog društva i građane, jer sigurnost je interes svih i svi imaju pravo i dužnost dati svoj doprinos jačanju sigurnosti”, rekao je ministar Krstičević i naglasio kako je za izgradnju Sustava domovinske sigurnosti  “potreban partnerski odnos svih subjekata, odnosno partnerstvo za sigurnost, a ne ekskluzivnost i zatvaranje u svoja uska područja interesa”.

RSS