KRONOLOGIJA TERORA U EUROPI

CBC News

Pariz, Bruxelles, Nica, Berlin, Manchester – a sada i Barcelona. Europske metropole proteklih godina su često bile meta terorista.  Deutsche Welle donosi kronologiju.

Kolovoz 2017., Barcelona

Na omiljenom turističkom bulevaru La Rambla kombi se zaletio u masu ljudi. Policija smatra da je riječ o terorističkom napadu.

Lipanj 2017., London

Prema policijskim izvještajima, jedan kombi se kasno navečer na Londonskom mostu zaletio u grupu pješaka, a zatim produžio do četvrti Borough market. Tu su trojica napadača noževima usmrtili sedmoro ljudi, a deseci su ranjeni. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Svibanj 2017., Manchester

Nakon pop-koncerta američke pjevačice Ariane Grande Salman Abedi aktivirao je eksploziv. Ubio je 23 osobe, a povrijeđeno je oko 120. Među mrtvima je bilo mnogo djece – najmlađe od njih imalo je samo osam godina. To je najteži napad u Velikoj Britaniji od 2005. godine.

Travanj 2017., Stockholm

Napadač na šoping-milji u glavnom gradu Švedske otetim kamionom udara prvo u masu ljudi, a zatim i u trgovački centar. Pet osoba je poginulo, a 15 povrijeđeno. Još istog dana, policija je uhitila 39-godišnjeg Uzbekistanca pod sumnjom da je počinio teroristički napad.

Ožujak 2017., London

Napadač autom namjerno skreće u pješačku zonu na mostu u centru Londona, nakon čega ubija jednog policajca nožem. Četiri osobe podliježu povredama. Britanske sigurnosne snage usmrtile su napadača.

Veljača/ožujak 2017., Pariz

Na francuskom aerodromu Orlyju čovjek pokušava istrgnuti oružje iz ruku vojnika. Nakon toga ga ubijaju snage sigurnosti. Početkom veljače Egipćanin koji je mačetama napao vojnu patrolu usmrćen je u blizini Muzeja Louvre.

Prosinac 2016., Berlin

Glavni grad Njemačke kratko prije Božića postaje meta terorističkog napada. Član terorističke organizacije Islamske države (IS) ubija 12 osoba zabijajući se ukradenim kamionom u masu ljudi okupljenu na božićnom sajmu. Nekoliko dana poslije toga 24-godišnji Tunežanin ubijen je u blizini Milana pri policijskoj kontroli.

Srpanj 2016., Nica

Atentator kamionom ulijeće u masu na promenadi grada na Azurnoj obali i ubija 86 ljudi.  IS preuzima odgovornost za napad.

Ožujak 2016., Bruxelles

Islamistički atentatori u bombaškim napadima usmrtili su 32 osobe na aerodromu i stanici metroa glavnog grada Belgije.

Siječanj 2016., Istanbul

Napadač samoubojica IS-a ubija 12 osoba u povijesnom središtu turske metropole raznijevši se bombom usred turističke grupe.

Studeni 2015., Pariz

U koordiniranom nizu napada na Francusku, sljedbenici IS-a u više restorana i u klubu “Bataclan” usmrtili su 130 osoba, a stotine ranili.

Veljača 2015., Kopenhagen

U glavnom gradu Danske 22-godišnji mladić arapskog porijekla puca na jedan kafić. Jedan čovjek je ubijen. Atentator ubija čuvara ispred sinagoge, nakon čega njega ubija policija.

Siječanj 2015., Pariz

Pri napadu na redakciju francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo i košer supermarket ubijeno je 17 osoba. Oba napadača su poslije usmrćena u policijskoj akciji. Odgovornost za napad preuzima teroristička organizacija Al Qaida.

Svibanj 2014., Bruxelles

Francuski islamist usmrtio je četiri osobe u Židovskom muzeju. Kratko nakon toga je uhićen. Kao samoprozvani “božji borac” prije ovoga se borio u Siriji.

Srpanj 2005., London

Četiri muslimana s britanskim putovnicama eksplozivnom napravom u podzemnoj željeznici ubijaju 56 osoba. 700 osoba je povrijeđeno.

Ožujak 2004., Madrid

U putničkom vlaku u španjolskom glavnom gradu u islamistički motiviranom bombaškom napadu poginula je 191 osoba, a 1.500 je povrijeđeno.

Izvor: Deutsche Welle