Koja je uloga prvog američkog nacionalnog cyber direktora?

Koja je uloga prvog američkog nacionalnog cyber direktora?
Pexels

Izvršna naredba o kibernetičkoj sigurnosti predsjednika Bidena, donesena u svibnju, odgodila je definiranje uloge nacionalnog kibernetičkog direktora sve dok njegov ured ne počne s aktivnim radom.

Koja je uloga nacionalnog cyber direktora ?

Nacionalni cyber direktor savjetuje i pomaže predsjedniku u izvršavanju njegovih ovlasti, ali nema nikakve značajne pravne ovlasti neovisne o predsjedniku.

Poput drugih predsjedničkih pomoćnika koje je potvrdio Senat, nacionalnom cyber direktoru može se delegirati predsjednička ovlast, dajući predsjedniku široku slobodu da oblikuje direktorovu ulogu na načine koji nisu dostupni većini pomoćnika Bijele kuće.

Za razliku od drugih predsjedničkih pomoćnika koje je potvrdio Senat, nedostatak neovisnih ovlasti nacionalnog kibernetičkog direktora implicira dodatno razdvajanje ovlasti, ograničenja nadzora Kongresa usmjerena na Bijelu kuću i izuzima ured od javnog pristupa prema Zakonu o slobodi informacija.

Što se tiče zakonskih ovlasti nacionalnog cyber direktora, direktor se ne razlikuje od tipičnog predsjedničkog savjetnika.

Nacionalni cyber direktor nema neovisna ovlaštenja, osim ovlasti za zapošljavanje osoblja.

Direktor može pregledati i preporučiti izmjene proračuna koji se odnose na kibernetičku sigurnost, ali ne može prisiliti agencije da ih revidiraju.

Može razviti priručnike za jačanje infrastrukture kibernetičke sigurnosti i reagiranje na incidente, ali ih ne može provesti sam, mora ih odobriti predsjednik i ne može prisiljavati na poduzimanje posebnih radnji.

Nadalje, direktor može proglasiti takva pravila i propise koji mogu biti potrebni za obavljanje funkcija, ovlasti i dužnosti koje su povjerene ravnatelju, ali mu ta pravila i propisi ne mogu dati nikakve ovlasti osim onih dodijeljenih statutom.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: Pexels