Jelena Vujić prva je pripadnica OS RH koja je završila obuku Američkog ratnog zrakoplovstva

Jelena Vujić prva je pripadnica OS RH koja je završila obuku Američkog ratnog zrakoplovstva

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić susreo se u Ministarstvu obrane s desetnicom Jelenom Vujić, prvom pripadnicom Hrvatske vojske koja je završila zahtjevnu S.E.R.E. obuku Američkog ratnog zrakoplovstva.

Naime, desetnica Jelena Vujić je tijekom šest mjeseci obuke preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala iznimnu snalažljivost, hrabrost i izdržljivost u suočavanju s najtežim scenarijima preživljavanja u ekstremnim uvjetima, te je na ponos Hrvatske vojske postala jedna od petstotinjak S.E.R.E. specijalista u svijetu.

“Čestitam Jeleni na izuzetnom postignuću koje svjedoči o visokoj razini spremnosti i obučenosti pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske”, poručio je ministar Anušić.

Desetnica Jelena Vujić kazala je kako ju je ova ekstremna obuka u Americi naučila pomicanju vlastitih granica:

“Samo jedan detalj – u pustinji smo morali izdržati 24 sata bez vode”, istaknula je te dodala kako se veseli prenošenju znanja i iskustava svojim kolegama u Hrvatskoj vojsci.

Obuku je provelo Američko ratno zrakoplovstvo u bazi “Fairchild”, koja se nalazi u saveznoj državi Washington na samoj američko-kanadskoj granici, a provedena je u zabačenim šumskim, planinskim, pustinjskim, tropskim, obalnim, priobalnim i oceanskim uvjetima.

Obuku je započelo 57 polaznika, a 36 ju je uspješno završilo. Desetnica Vujić je bila jedina pripadnica stranih Oružanih snaga, a ostali polaznici bili su pripadnici Američkog ratnog zrakoplovstva. Kandidati su na obuci prolazili sve moguće scenarije preživljavanja u prirodi u svim uvjetima, a instruktori na obuci su iskusni pripadnici Američke vojske.

 

DBO/ Foto: MORH/ J. Kopi