Je li ovo dobro? Angela Merkel i Mike Pence razmijenili žestoke kritike

Na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti njemačka kancelarka Angela Merkel žestoko je kritizirala politiku američke administracije. Američki potpredsjednik Mike Pence odmah je jednako žestoko odgovorio.

“Multilateralizam je bolji, nego da se svatko probija sam za sebe”, rekla je kancelarka Merkel na kraju svog govora i očigledno pogodila stav mnogih u dvorani: nakon govora je dobila jak pljesak i standing ovations.

Kako prenosi DW, Merkel je u svom govoru koji je trajao gotovo 30 minuta jasno stavila do znanja da se odlučno protivi nacionalno orijentiranoj politici u kojoj svaka zemlja gleda samo svoje sebične interese. Jasno aludirajući na politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa kritizirala je nastojanja da se ignoriraju i slabe postojeće međunarodne političke strukture i institucije. “Mi ih ne smijemo razbijati”, naglasila je Merkel.

Posebno je izričita njemačka kancelarka bila u vezi s planiranim kaznenim američkim carinama na njemačke automobile. Po njenim je riječima američko ministarstvo trgovine očigledno došlo do zaključka, kako europski automobili ugrožavaju američku nacionalnu sigurnost. To je za Njemačku zaprepašćujuće i sasvim nerazumljivo, rekla je Merkel. Pritom je podsjetila da se najveća tvornica automobila BMW-a ne nalazi u Njemačkoj, već upravo u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. “Uvjerena sam da bi bilo dobro, kada bi se mi mogli vratiti konstruktivnim razgovorima”, izjavila je kancelarka u pravcu Washingtona.

Uz to je naglasila i kako je NATO više od pukog obrambenog saveza – tu se radi o savezu baziranom na zajedničkim vrijednostima. A taj je savez i danas prijeko potreban. To se vidi i u pozitivnoj ulozi koju je NATO imao u postizanju kompromisa oko imena Makedonije, naglasila je Merkel.

Uupozorila je i na negativne posljedice koje bi imalo ishitreno povlačenje američkih trupa iz Afganistana, te je kritizirala jednostrano američko povlačenje iz Sirije i zaoštravanje odnosa sa Iranom.

Odmah nakon Angele Merkel za govornicu na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti je stupio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence.

U svom govoru on je kontrirao Merkel u gotovo svim točkama. Rekao je kako uvođenjem novih sankcija SAD žele Iran natjerati da promijeni svoju politiku, potvrdio je legitimnost stava američkog predsjednika “America first” te je izričito podržao sve one europske države koje se protive izgradnji plinovoda Nord Stream 2.

S obzirom na taj projekt Pence je uputio i jasno upozorenje Njemačkoj: “Mi ne možemo s jedne strane jamčiti sigurnost Zapada, dok s druge strane naši saveznici ulaze u ovisnost Istoka.”

izvor:  Deutsche Welle