Japanski grad Yamato zabranjuje pješacima korištenje mobitela u prometu

Yamato - dani bez mobitela u prometu

Gradsko vijeće Yamata u blizini Tokija, na svojoj sjednici u lipnju raspravljat će o prijedlogu zabrane pješacima korištenja mobitela u prometu. Ako vijećnici prijedlog usvoje, odluka stupa na snagu 1. srpnja.

Ipak, odluka neće imati kaznene sankcije jer je cilj podizanje svijesti o opasnosti korištenja mobitela u prometu i od strane pješaka.

„Nadamo se da će zabrana podići svijest o opasnostima koju korištenje mobitela u prometu predstavlja“, rekao je predstavnik lokalne uprave Masaaki Yasumi, za France Presse.

Studija vodećeg japanskog telefonskog operatora NTT Docomo, rađena 2014. godine, na tokijskom gigantskom raskrižju Shibuya, jednom od najprometnijih na svijetu, pokazala je da od 1500 pješaka koji prelaze raskrižje usredotočenih na ekrane svojih mobitela, kod njih 446 dolazi do međusobnog sudara i 103 pada. Zaključak studije ističe da s mobitelom u rukama i pogledom na njih pješacima se vidno polje smanjuje na samo 5 posto u odnosu na normalni pregled situacije.

Na inicijativu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, u Hrvatskoj se od 2017. godine, 21. X. obilježava kao nacionalni Dan bez korištenja mobitela u prometu.

 

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com