Izvještaj: Članice EU-a koristile ‘Pegasus’ da špijuniraju građane

Pegasus
Pixabay

Upotreba softwarea za špijuniranje “Pegasus“ bila je naširoko rasprostranjena u zemljama Europske unije, zaključak je izvještaja istražnog odbora Europskog parlamenta.

“Vlade članica EU-a su upotrijebile ovaj software protiv građana u političke svrhe“, konstatacija je objavljenog nacrta izvještaja, u kojem se navodi da postoje naznake da su to radile Poljska, Mađarska, Grčka, Cipar i Španjolska.

Austrija se, također, kritizira, jer bivši kancelar Sebastian Kurtz ima tijesne veze s vlasnikom izraelske kompanije NSO, koja je razvila “Pegasus“, prenosi Al Jazeera Balkans.

U izvještaju navodi da je u Austriji sjedište kompanije DSIRF (Decision Supporting Information Research and Forensic), koja je izradila softver za špijunažu, a visokopozicionirani ljudi te kompanije imaju kontakte s Rusijom.

In ‘t Veld: Velika prijetnja po demokraciju

Nakon što su stručnjaci za sigurnost Microsofta optužili DSIRF da stoji iza niza digitalnih napada na banke, odvjetničke urede, strateške kompanije u najmanje tri zemlje, austrijska državna sigurnost provela je istragu, ali nije našla dokaze za primjenu softvera za špijunažu.

DSIRF je razvio softver pod imenom “Subzero”, koji koristi takozvane Zero-Day-Exploits, kako bi došao do povjerljivih podataka i lozinku, tvrdio je Microsoft u srpnju.

“Razvoj ‘spywarea’ u državama članicama EU-a je velika prijetnja za demokraciju na cijelom kontinentu“, naglasila je izvjestiteljica EP-a, Nizozemka Sophie in ‘t Veld, prenose austrijski mediji.

Prema njezinim riječima, “spywareom“ se ne krše samo prava na privatnu sferu, već i miniraju demokratske institucije te ušutkavaju opozicija i kritičari.

Također takav software, dodaje, ima zastrašujuće djelovanje po slobodu medija i civilno društvo te služi za utjecaj na izbore.

‘Napadi na demokraciju dolaze iznutra’

“To je europski skandal“, budući da su napadnute i institucije EU-a, a utjecalo se i na donošenje odluka u Uniji, tvrdi In ‘t Veld.

Požalila se da nijedna službena ustanova nije željela surađivati s njom u izradi izvještaja, pa ni Vijeće EU-a nije dao odgovor EP-u na pitanja s tim u vezi.

“Zbog toga slika nije potpuna, već imamo samo 900 dijelova od slagalice s 1.000 komadića“, rekla je.

“Europska komisija se glasno zalaže za demokraciju i borbu protiv lažnih vijesti, što je učinila i nedavno prilikom preuzimanja Twittera. Ali kada napadi na demokraciju dolaze iznutra, Komisija šuti“, kazala je In ‘t Veld.

Navela je da EK pokazuje mišiće Elonu Musku, ali plišanim rukavicama se obraća članicama EU-a koje koriste “spyware” protiv građana.

RSS