Izrael: Shin Bet traži preispitivanje vlastitog programa za praćenje mobilnih telefona

Pixabay

Šef izraelske službe za unutarnju sigurnost trebao bi se, u srijedu, sastati s visokim dužnosnicima kako bi procijenio učinkovitost kontroverznog programa za praćenje mobitela, koji je posljednjih nekoliko dana poslao više od 30.000 Izraelaca u obaveznu karantenu.

Naime, deseci tisuća Izraelaca poslani su u karantenu dok interna sigurnosna služba oživljava inicijativu za traženje kontakta s koronavirusom.

Sastanak, koji je sazvao šef Shin Bet-a, Nadav Argaman, se održava zbog učestalih pritužbi kako je program za praćenje krajnje netočan.

Stotine Izraelaca žalilo se kako su obaviješteni da moraju ući u izolaciju, usprkos tome što nisu u blizini lokacija navedenih u upozorenju Shin Bet.

Prema informativnoj stranici Ynet , brojni Izraelci koji su pogrešno poslani u karantenu u okviru programa Shin Bet pripremaju tužbe protiv vlade.

Ministar energetike, Yuval Steinitz, izjavio je, u nedjelju, da potiče vladu da razvije civilnu aplikaciju za praćenje koja će zamijeniti nadzor nad Shin Betom,  a Izraelci će morati preuzeti aplikaciju na svoje telefone kako bi imali pristup javnim prostorima.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto:Pixabay