Izrael se navodno priprema za iranski cyber napad

Pixabay

Izraelske sigurnosne tvrtke i agencije navodno se pripremaju za potencijalni iranski ili s Iranom povezani cyber napad kao odgovor na napad za koji se optužuje židovska država, za koji se tvrdi kako je osakatio računalne sustave u strateškoj luci na jugu Islamske Republike.

Naime,Washington Post izvijestio je u ponedjeljak kako je Izrael srušio niz računalnih sustava u luci Shahid Rajaee, uzrokujući potpuno gašenje pogona 9. svibnja., nakon što je Iran pokušao srušiti izraelski vodoopskrbni sustav.

Izrael je odbio službeno komentirati izvještaj, koji je citirao američke i druge strane dužnosnike, tvrdeći kako Izrael vjerojatno stoji iza navedenog računalnog napada.

Sigurnosni dužnosnici za cyber obranu u Izraelskim obrambenim snagama i Nacionalnoj upravi za kibernetičku sigurnost pojačali su budnost svojih zaposlenika te su ih upozorili na mogući napad na web stranice, poslužitelje ili usluge, navela su neobjavljena izvješća.

Djelatnicima je naređeno da ne otvaraju i ne preuzimaju datoteke iz nepoznatih izvora ili od ljudi čija je vjerodostojnost upitna te su naglasili kako bi zlonamjerne poruke mogle biti prikrivene u onim porukama koje sadrže „novosti“ o pandemiji koronavirusa.

Iran, čiji režim izbjegava traženje uništenja židovske države, i Izrael više od desetljeća sudjeluju u tajnom cyber ratu, uključujući izvješćivanje o naporima židovske države i SAD-a za daljnju sabotažu nuklearnog programa Islamske Republike 2010., koristeći napredno cyber oružje poznato kao Stuxnet.

Više detalja pronađite ovdje.

PO/Foto:Pixabay