Izabrana je europska pučka pravobraniteljica: ‘Od nje se traži da spriječi zlouporabe fondova EU’

prtsc Youtube/European Ombudsman

Emily O’Reilly izabrana je u srijedu ponovno za europsku pravobraniteljicu za razdoblje 2019. – 2024. Na tajnom glasanju dobila je povjerenje 320 zastupnika u Europskom parlamentu.

Ombudsman ili pučki pravobranitelj provodi istrage o slučajevima lošeg upravljanja institucijama, tijelima ili agencijama EU-a, a djeluje na vlastitu inicijativu ili na temelju pritužbi građana EU-a.

Tijekom saslušanja pred Odborom za predstavke 3. prosinca, Emily O’Reilly obećala je nastaviti raditi na tome da administracija EU-a postane uzor cijeloj EU stavljajući građane i njihova prava u središte djelovanja.

“Europska administracija mora ponovno steći povjerenje svojih građana. Vjerujem da se ono može steći povećanjem odgovornosti i transparentnosti institucija. Tek kada budete mogli vidjeti tijek donošenja odluke, možete početi shvaćati zašto je donesena i tada možete početi vjerovati Europskoj uniji”, rekla je O’Reilly početkom prosinca zastupnicima u Europskom parlamentu.

Europski pravobranitelj je neovisno i nepristrano tijelo koje je ustanovljeno 1995. kako bi nadgledalo rad institucija i agencija EU-a (osim Suda EU-a) i promicalo načela dobre uprave. U rješavanju pritužbi građana ili pravnih tijela ono raspolaže „mekim ovlastima“, ali isto tako proaktivno istražuje sistemske procese poput transparentnosti.

Irkinja Emily O’Reilly dužnost je preuzela u srpnju 2013. i bila je prva žena na tom položaju. Prije nje, ovu su dužnost obavljali Jacob Söderman (1995. – 2003.) and Paraskevas Nikiforos Diamandouros (2003. – 2013.), priopćeno je iz Europskog parlamenta.

 

Ana Raić-Knežević