ISTRAŽIVANJE: Gotovo pola tvrtki požalilo što posluju u Hrvatskoj. Odbijaju ih korupcija i kriminal

prtsc Youtube/Neil Langridge

Gotovo polovica tvrtki koje posluju u Hrvatskoj ne bi ponovno izabralo Hrvatsku kao poslovnu lokaciju. Rezultati su to najnovijega gospodarskog istraživanja Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, najveće bilateralne gospodarske organizacije u Hrvatskoj koje se predstavili predsjednik Komore Thomas Sichla (direktor Zagrebačkih otpadnih voda), članica uprave Komore Medeja Lončar (direktorica Siemensa za Hrvatsku i Sloveniju) te direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Sven Thorsten Potthoff, javlja Prvi plan.

Što odbija investitore?
1. Korupcija i kriminal
2. Visoki porezi
3. Kompliciran porezni sustav
4. Loša javna uprava
5. Pravna nesigurnost

Udio poduzeća koja bi ponovno investirala u Hrvatsku pao je s prošlogodišnjih 68 posto na 54 posto. Prvi plan naglašava kako se radi o izuzetno velikom padu, naročito ako se ima na umu da je 2017. godine čak 80 posto poduzeća bilo spremno ponovo investirati u Hrvatsku. Ovogodišnji pad spremnosti za reinvesticije Hrvatsku je svrstao znatno ispod prosjeka zemalja Srednje i Istočne Europe koji iznosi 79 posto.

Kao glavne razloge svog nezadovoljstva ispitane tvrtke navode nedovoljnu borbu protiv korupcije i kriminala, visoko porezno opterećenje i porezni sustav, neučinkovitu javnu upravu te nedostatak pravne sigurnosti. Za Vladu Andreja Plenkovića zabrinjavajuće je da gotovo 70 posto ispitanih poduzeća njezinu politiku ocjenjuje lošom.

Cjelovite rezultate istraživanja pročitajte OVDJE.

RSS