27.6 C
Donji grad
02.06.23
Portal svijetsigurnosti.com
Naslovna Svijet Imenovan je novi čelni čovjek tajne službe MI6. Evo o kome se...

Imenovan je novi čelni čovjek tajne službe MI6. Evo o kome se radi

Imenovan je novi čelni čovjek tajne službe MI6
prtsc Youtube

Moore, generalni direktor odjela za politička pitanja u Foreign Officeu i ranije je bio direktor MI6 i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, preuzet će novu dužnost u jesen, naslijeđujući aktuelnog čelnika špijunske službe Alexa Youngera.

– On se vraća u službu s golemim iskustvom i nadzirat će rad grupe muškaraca i žena čiji su neumorni napori jedva primjetni u javnosti, ali su od ključnog značaja za sigurnost i prosperitet Ujedinjenog Kraljevstva,  izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Moore je obavljao dužnost britanskog veleposlanika u Turskoj od siječnja 2014. do prosinca 2017. godine. Rođen je u Libiji, a studirao je filozofiju, politiku i eknomiju (PPE) na Sveučilištu Oxford. Bio je i  polaznik Kennedy škole na Harvardu.

– Sretan sam i počašćen što se od mene traži da se vratim da predvodim svoju službu. Radujem se što ću nastaviti taj rad zajedno  s hrabrim i posvećenim timom, izjavio je Moore, koji se prvi put pridružio MI6 u 1987. godini.

Otac dvoje djece, Moore navodi kao svoje interese golf, planinarenje, ronjenje, turske tepihe, porculan i obilazak povijesnih znamenitosti.

Younger je obavljao dužnost čelnika MI6 od studenog 2014. godine.  On je ostao na poziciji duže nego što je uobičajeno kako bi osigurao stabilnost kroz politička previranja izazvana pregovorima o Brexitu.

MI6, opisan među romanopiscima kao poslodovac nekih od najčuvenijih fiktivnih špijuna od Georgea Smileya Johna le Carréa do Jamesa Bonda Iana Fleminga, djeluje izvan zemlje i ima zadatak da brani Britaniju i njene interese, prenosi Reuters.

RSS