IMA LI UOPĆE SOLIDARNOSTI U EU? ‘Jug Europe ne može sam riješiti migrantsku krizu’

Što doista Hrvatska radi na integraciji izbjeglica
Index.hr

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, u obraćanju na konferenciji pod nazivom “Članice Zajednice: Solidarnost u Europi”, održanoj u talijanskoj Firenzi, izjavio je da populizam i nacionalizam poput ekonomske krize dovode do povećanja jaza između zemalja članica Europske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Upozorio je da Europu u posljednje vrijeme pogađaju različite krize, napominjući kako se solidarnost polako gubi, što je, kako je rekao, najbolje pokazala migrantska kriza.

– Jako me zbunjuju pukotine koje je uzrokovala migrantska kriza po pitanje naše solidarnosti – rekao je Juncker.

Dodao je i da bi članice EU same trebale primjenjivati europske vrijednosti umjesto da ih netko na to prisiljava.

Istaknuo je da je regiji Zapadnog Balkana “hitno potrebna europska perspektiva”, upozoravajući da bi se mogli ponoviti problemi i tragedije koji su se dogodili u prošlosti.

Naglasio je da bi Bruxelles trebao imati snažniji stav po pitanju zajedničke vanjske politike EU, napominjući da bi Europa ipak morala posvetiti mnogo veću pažnju zaštiti svojih vanjskih granica.

Na kraju je poručio i kako je spas za europski projekt veća solidarnost među zemljama članicama EU.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je istaknuo da zemlje članice EU trebaju zajednički djelovati kako bi pružile sigurnost svim građanima unutar Unije.

– Problem s migrantima same ne mogu riješiti zemlje na jugu Europe. Solidarnost je ključ – rekao je Tajani.

izvor: prvi.tv