Igra uz prugu ili na pruzi strogo je zabranjena

Besplatna putovanja vlakom za djecu i učenike
Svijet sigurnosti

Potaknuta člankom „Stati što bliže uz prugu i čekati jureći vlak – izazov među riječkim učenicima“ koji je 24. ožujka 2021. objavljen u tiskanom izdanju Novog lista, a koji su prenijeli i drugi mediji, HŽ Infrastruktura poziva nastavnike i roditelje da djeci skrenu pozornost na opasnosti koje prijete uz prugu:

  •  Strogo je zabranjeno igrati se uz prugu, na mostovima kojima prolazi pruga kao i penjati se na stupove kontaktne mreže, dirati signalne ili druge uređaje uz prugu.
  • Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazicama neposredno uz kolosijeke kao i bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom jer to može biti opasno za one koji bacaju kamenje, ali i za putnike koji se voze u vlaku.
  •  Preko pruge se smije prelaziti samo na obilježenim mjestima.
  • Vrlo je važno u školu krenuti na vrijeme kako zbog žurbe i nestrpljenja djeca ne bi neoprezno prelazila preko željezničko-cestovnih prijelaza, mjesta na kojima se križaju željeznička pruga i cesta.
  • Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno treba stati i uz poštivanje prometnih znakova i željezničke signalizacije prugu prijeći tek kada se uvjerite u to da ne prijeti opasnost.
  • Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, treba dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.
  • Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok se ne nađu u blizini prijelaza. Zato nemojte nositi slušalice kada prelazite prugu!

Međunarodne statistike pokazuju to da su u čak 98 posto slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica toga što sudionici u cestovnome prometu zanemaruju i ne poštuju prometne znakove i prometnu signalizaciju.

HŽ Infrastruktura već više od 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“ namijenjenu djeci osnovnoškolskoga uzrasta te vozačima i drugim sudionicima u cestovnome prometu kojom ih se upozorava na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu. Više o pravilima ponašanja u blizini pruge možete pročitati ovdje.

PR/Foto: Svijet sigurnosti