HUMS IZABRAO: Anto Šoljić na čelu Odbora za domovinsku sigurnost

Svijetsigurnosti.com

Na čelu Odbora za  domovinsku sigurnost Hrvatske udruge menadžera sigurnosti biti će Anto Šoljić, jednoglasni je  izbor menadžera sigurnosti.

Anto Šoljić, diplomirani je kriminalist. Trenutno,  direktor u vlastitoj tvrtki koja se bavi poslovnim savjetovanjem vezanim za sustave sigurnosti i implementacije  sustava učinkovitog upravljanja.

Znanje i iskustvo u privatnom sektoru sigurnosti stjecao je u Centru za vozila Republike Hrvatske,  tvrtki  Soboli d.o.o.,  gdje je obnašao dužnost specijalnog savjetnika za korporativnu sigurnost te predsjednika uprave. Pored toga od 2002-2005 godine obnašao je dužnost  člana uprave u tvrtki L-panel d.o.o.

Policijsku karijeru započeo je pristupanjem Tečaju prvi redarstvenik  5. kolovoza 1990 godine, a odmah po završetku temeljne obuke pristupa  u ATJ Lučko gdje je obnašao niz zapovjednih dužnosti;  zamjenik vođe grupe, vođa grupe te instruktor specijalističke obuke.

U operaciji proboja za Topusko, u kolovozu 1991 godine je ranjen. Tijekom 1993 godine prelazi  na dužnost Šefa odsjeka za unutarnju kontrolu u Sektoru specijalne policije pri MUP-a, a ubrzo postaje i načelnik istoimenog odjela. U siječnju 1996 godine imenovan je za načelnika Sektora specijalne policije MUP-a. Dužnost je obavljao sve do 2001 godine. Na vlastiti zahtjev umirovljen je u prvoj polovici 2002 godine s najvišim tada policijskim zvanjem Glavni policijski savjetnik.

Od 2005 godine bio je član Istraživačkog tima za obranu generala Markača i Gotovine sve do njihovog oslobađanja.

Član je Vijeća Domovinske sigurnosti Predsjednice RH od njegovog osnutka.

Diplomirao  je na Fakultetu kriminalističkih znanosti i stekao zvanje diplomirani kriminalist. Trenutno  pohađa dva poslijediplomska studija: stručni poslijediplomski studij kriminalistike i poslijediplomski studij “Međunarodni odnosi” pri Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Anto Šoljić je suosnivač  Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Odlikovan je sa više Odličja tijekom Domovinskog rata : Red bana Jelačića, Red kneza Domagoja, Red hrvatskog Trolista , Red Nikole Šubić Zrinskog, Red hrvatskog Pletera, medalje „Bljesak“ , „Oluja“ i „Vukovar“

Rođen je 01.04.1969. godine u Brčkom BiH-a.  Oženjen, otac troje djece Matea, Domagoj i Mislav.

DBO